Vrh HDZ-a odobrio stegovni postupak protiv Kosor

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Predsjedništvo HDZ-a odobrilo je danas da se protiv bivše predsjednice stranke Jadranke Kosor pred Visokim časnim sudom pokrene stegovni postupak, kazao je novinarima predsjednik stranke Tomislav Karamarko, nakon trosatne sjednice Predsjedništva.

Ne želeći komentirati dalje taj slučaj, Karamarko je kazao da se u kratkom roku očekuje odluka Visokog časnog suda.

Visokom časnom sudu ranije su stigli zahtjevi članova da procjeni jesu li medijski istupi Jadranke Kosor u skladu sa stranačkim Statutom i je li njima nanijela štetu HDZ-u.

Karamarko je, odgovarajući na pitanje novinara je li HDZ u Splitu spreman koalirati sa Željkom Kerumom, kazao da će o tome odlučivati županijski i gradski odbori HDZ-a te da ne zna za takve informacije.

Upitan kako komentira najavljeni rebalans proračuna, predsjednik HDZ-a je kazao da će u svezi toga vjerojatno organizirati panel.

"Javnost je zaslužila da se informira zašto je došlo do toga i u kojem momentu", kazao je Karamarko.

Upitan kako ocjenjuje prijedlog premijera Zorana Milanovića da se plaće u javnim službama smanje 3 posto, Karamarko je rekao da je to recesijski potez, jer se time građanima umanjuje mogućnost potrošnje, što u konačnici dovodi do zatvaranja radnih mjesta.

"U jednom smo začaranom krugu i vlada nema izlaz iz toga",  istaknuo je Karamarko.

Kosor: Tražit ću izuzeće predsjednika Visokog suda časti

Bivša HDZ-ova predsjednica i premijerka Jadranka Kosor, protiv koje je predsjedništvo stranke odlučilo pokrenuti stegovni postupak na Visokom sudu časti te stranke, izjavila je danas kako mora vidjeti što joj se optužnicom stavlja na teret.

"Bude li se sudilo u skladu s odredbama Zakona o kaznenom postupku, kako tumači stranački statut, moram dobiti optužnicu i vrijeme da se na nju očitujem. Moram imati dovoljno vremena da se pripremim za obranu i tražit ću otvoreno suđenje na Visokom sudu časti jer mislim da javnost ima pravo tome nazočiti i čuti argumente za i protiv obiju strana", rekla je Kosor.

Najavila je da će tražiti izuzeće predsjednika tog suda Tomislav Čuljka jer je nedavno iznio kvalifikacije i optužbe koje, po njezinu sudu, kao njegov predsjednik nije smio, pa drži da je upitno hoće li pravilno odlučivati u njezinu slučaju.

Kosor je rekla kako još nije odlučila tko će je zastupati na Visokom sudu časti. Dodala je da joj nije problem odgovoriti na bilo čije pitanje, iako će joj pitanja postavljati i bivši ministar uprave, ali i ona će imati pitanja.

Na pitanje o tome očekuje li isključenje, Kosor je odgovorila da je se šalje na Visoki časni sud bez ikakve ozbiljne argumentacije zbog iznošenja mišljenja o pregovorima sa Slovenijom, o Ljubljanskoj banci, o tome da su donijeli Ustavni zakon o zaštiti nacionalnih manjina, da su kao HDZ-ova većina donijeli Zakon o aboliciji i Zakon o suradnji sa Sudom u Haagu.

Na pitanje o tome je li iznenađena što su samo dvojica članova predsjedništva bila protiv pokretanja postupka protiv nje, odgovorila je kako nije iznenađena.

"Pretpostavljala sam da će Drago Prgomet tako glasati, a za Ivu Stiera mi je jasno. On je međunarodni tajnik i, naravno, daleko više od svih članova predsjedništva i svih drugih visokih dužnosnika stranke komunicira s kolegama po svijetu, a osobito u Europskoj pučkoj stranci", rekla je Kosor. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter