Vrh diplomacije krenuo putovima glagoljice

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Šefovi diplomatskih misija i međunarodnih organizacija akreditiranih u Republici Hrvatskoj, boravili su danas u Istri gdje su u sklopu projekta "Osjeti Hrvatsku" posjetili Roč, obišli spomen kompleks Aleju glagoljaša, najmanji grad na svijetu Hum i Poreč. Istarski župan Valter Flego i buzetski gradonačelnik Siniša Žulić diplomatski su zbor dočekali ispred Velih vrata, na ulazu u glagoljaški gradić Roč.

- Izuzetno mi je drago što su veleposlanici iz brojnih zemalja u organizaciji hrvatske predsjednice odabrali buzetsko područje za svoj posjet. Nadam se da je to prilika mnogima koji su prvi puta u ovom dijelu Istre da vide ljepote njene unutrašnjosti i da će to možda biti još jedan dodatan motiv njihovog ponovnog dolaska ili promocije Istre u njihovim zemljama, izjavio je Žulić.

Župan Flego također je izrazio zadovoljstvo što su šefovi diplomatskih misija i međunarodnih organizacija dan uoči Dana neovisnosti kao i lani proveli u Istri.

- Drago mi je da su prepoznali Istru da kroz veleposlanstva na taj način promoviramo ne samo obalu, ne samo more, nego i unutrašnjost Istre. Siguran sam da će sa pozitivnim iskustvima otići svojim domovima i prenijeti ljepote Istre svojim kolegama, rekao je Flego.

Prva istarska stanica za osamdesetak šefova diplomatskih misija bila je Glagoljska tiskara "Juri Žakan" u kojoj se nalazi jedna od dvije hrvatske drvene knjigotiskarske preše, replike Gutenbergova tiskarskog stroja. Ročka tiskara ujedno je i jedino mjesto na svijetu gdje se danas glagoljski tekstovi mogu tiskati na način na koji je tiskana prva knjiga u povijesti zapadnoeuropske civilizacije, lijevanim i višekratno upotrebljivim pomičnim slovima. U Roču su još razgledali crkvu Sv. Roka koja sadrži dva sloja fresaka iz XIV. i XV. stoljeća, te crkvu Sv. Antuna Opata poznatu po tri posvetna križa na južnom bočnom zidu sa grafitima među kojima je najznačajniji Ročki glagoljski abecedarij nastao oko 1200. godine.

Cilj projekta "Osjeti Hrvatsku" upoznavanje je šefova diplomatskih misija i međunarodnih organizacija s prednostima i mogućnostima svih dijelova Hrvatske. (G. ČALIĆ ŠVERKO)


Podijeli: Facebook Twiter