Vremešni tenisači na terenima Stella Marisa

Dodjela nagrada na momčadskom prvenstvu
Dodjela nagrada na momčadskom prvenstvu

"U gradu je stalno neko tenisko natjecanje, na koje točno mislite?", kaže mi gazdarica restorana, jedna od rijetkih koja zna da se na Stella Marisu do nedjelje odvija najveći teniski turnir u umaškoj povijesti, dok nas drugi "anketirani" konobari upitno gledaju kad im se spomene tenis. "Napad floridskih tinejdžera", "Nestašica Viagre u gradu", "U jednoj ruci tenis, u drugoj štap" i neke su od asocijacija kojima su poznanici krstili momčadsko i pojedinačno prvenstvo super seniora starijih od 60 godina koji čine 188 reprezentacija na terenu.

- Ovo jesu stariji igrači, ali ima jako puno bivših profesionalaca svjetske klase koji su i dalje dobri. Možemo reći da u momčadskom dijelu 700 ljudi igra u isto vrijeme na 76 terena. Kad je pala kiša, igrali su do 23 sata da nadoknade propušteno. Oni nemaju vremena ni za što drugo osim za tenis, čak preskaču ručak, iako imaju organizirane obroke, veli nam Petar Mirić, predsjednik Hrvatskog teniskog saveza veterana i kapetan reprezentacije na čijim leđima počiva zahtjevna organizacija ovog događaja koji se priprema još od 2009. godine. Uspješno su dovršili momčadsko i sad prelaze na pojedinačno, a probleme rješavaju u hodu.
 
Svoju smo pažnju usmjerili na najstarijeg tenisača, Henryja Younga iz Australije. Iduće godine napunit će devedeset!

- Joj, to vam je najsimpatičniji par u hotelu, a on uopće ne izgleda najstarije, kaže hostesa. U kadar nam ulijeće australska trenirka, no umjesto Henrya i njegove supruge, riječ je o Mary Anne Gormly u društvu energične Irkinje June Ann Byrne. "Ako ostarim, želim biti kao vi", pomislim dok obje dame, tenisačice koje igraju u duetu, pričaju u isto vrijeme, a njihova živahnost obasjava cijeli hotel.

- Želim pobijediti, zašto ne, jako sam kompetitivna. Vidite, imala sam operaciju na nozi, no puno sam vježbala i mogu i potrčati, veli June. Obje su organizirale ista prvenstva u svojim zemljama, ne znaju za mirovanje, a upoznale su se na jednom natjecanju prije dvadeset godina i redovito su u kontaktu. Uostalom, bit ovakvih natjecanja i jest u novim poznanstvima.

Obje dame jako zanima Hrvatska i život mladih ljudi, a dio razgledavanja već su obavile. Zapravo, posjeti lijepim mjestima većini su obavezan dio natjecanja. Biciklima i unajmljenim automobilima putuju uokolo i obilaze Rovinj i Pulu, a neki cijelu hrvatsku obalu: gotovo svi uživaju u zdravoj i svježoj hrani, samo je kupanje u drugom planu.

- Mislim da je to vrlo bitno za turizam, došli su igrači iz svih krajeva svijeta, većina njih nikad nije bila u Hrvatskoj, a to im je poziv da dođu ponovno. Biti domaćin jednog od najvećih događaja ITF-a velik je poticaj prezentaciji grada, kaže Mirić, što u službenoj brošuri potvrđuju i gradski oci. Važno je ponoviti i da je broj igrača porastao za trećinu, što znači da interes tenisača veterana za Hrvatsku itekako postoji. (Napisala i snimila Marina DAMJAN)

VIŠE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter