Vremešni ljepotani plijenili pažnju Umažana

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Prvi susret starodobnih vozila u organizaciji umaškog oldtimer kluba "Eppur si muove" okupio je proteklog vikenda na Novoj obali 60-ak vozila i motocikala iz Hrvatske, Slovenije, Italije, Austrije i Ceške.

Medu njima je bilo i 15-ak zaista rijetkih automobila iz prijeratnog doba, a najstariji koji je plijenio pažnju brojnih posjetitelja bio je "Rugby" iz 1929. kojih je u cijelom svijetu bilo samo 20 i danas su samo dva u voznom stanju.

Najduži automobil bio je iz Hrvatske, i to iz Splita. Zajednicka karakteristika svih jest što su odlicno ocuvani i u voznom stanju.

Spomenimo samo nekoliko automobila koja su ostvarila najbolje rezultate u vožnji po Novoj obali: "Dodge roadster" iz 1924. Draga Kukovica, zatim "Rugby" Božidara Ipavca, potom "Fiat balilla" proizvedena 1934. s kojom se dovezao vlasnik Oriano Vitasovic te "Fiat 1500" iz 1935. Romana Fikfaka.



Tu je bio još i "Citroen 11BL traction avant" iz 1953. u vlasništvu Giordana Visintina te "Mercedes 170 cabrio", proizveden 1950. godine ciji je ponosni vlasnik Mislav Drezga.

Na otvorenju je okupljene pozdravio dogradonacelnik Veljko Ivancic, a zatim su vozila krenula sa startne pozicije i mjerilo se vrijeme da se vidi tko je od tih "staraca" najbrži.

Nakon toga krenulo se u vožnju po cijeloj Bujštini, a susret je završio u Kanegri gdje su podijeljeni pehari i zahvalnice, uz druženje i veceru.

Klub "Eppur si muove" osnovan je lani - predsjednik mu je Željko Sicanica, a njegov zamjenik Renco Juric.


Podijeli: Facebook Twiter