Vremeplov iz antičkih vremena pun "kruha i igara"


 U maniri najpoznatije rimske uzrečice iz naslova manifestacija "Sepomaia Viva" koja se u ponedjeljak i utorak održala po jedanaesti put odrasta iz godine u godinu kao i umaška djeca koja je prate. U sat vremena borbi težih ozljeda nije bilo, no publika je navijala i odlučivala o nastavku borbe, a borci padali od umora, posebice Scaurus, takozvani "sekutor" koji se triput borio noseći na glavi šljem od šest kilograma.

Radionice antičkih umjetnosti demonstraciju sve aktivnije zamjenjuju interakcijom. Tako je jedan tkalački okvir Jelene Isakovske iz Grožnjana, nove gošće na Sepomai, koja je prezentirala tkanje s kvadratićima, jednu od nastarijih tehnika na svijetu, preuzela "učenica" Ljiljana Visintin iz Zambratije s unucima. U toku večeri obje su izradile po dvadeset centimetara šarenog pojasa što je, prema Jeleninim riječima, bila "važna stvar kad je trebalo stegnuti lepršavu antičku odjeću".

Oko lončarskog kola okupila se horda djece promatrajući Henrya Marića iz Puntere kako izrađuje keramiku po uzoru na antičke keramičare koji su jednim pečenjem dobivali vodootporan sloj, a svoje sljedbenike dobili su i ostali zanati iz antike: Marko Zelenko, kipar iz Grožnjana, prepustio je alate dečkima koji kod njega dolaze već pet godina, dok su se djeca i žene skupljale oko mozaika Sandre Šesto i bojanja fresaka Harija Vidovića iz Roča.

Ostatak publike privukla je "oštarija" Radovana Rajića koji je prema receptima iz Apicijeve kuharice sam kreirao omjere i pripremu jela dok su kuhari konobe "Buščina" isprobali druge recepte i dobili lazanje s nekoliko vrsta mesa, ribom i celerom, sirne pogačice pečene na lovoru te masline s medom i sjemenkama koromača.

Novost su ove godine bili i proizvođači meda, rakija, vina, lavande i drvenih igračaka te plesačice grčkih, rimskih i orijentalnih plesova iz folkorne skupine Gaia u Umagu koje su dostojno zamijenile talijanske plesačice. (Napisala i snimila Marina DAMJAN )


Podijeli: Facebook Twiter