Vremeplov i laser show na buzetskoj Subotini

Elena Grah Ciliga, Siniša Žulić i Nada Prodan Mraković ispred starogradske pekare (G. ČALIĆ ŠVERKO)
Elena Grah Ciliga, Siniša Žulić i Nada Prodan Mraković ispred starogradske pekare (G. ČALIĆ ŠVERKO)

Milenijska fritada od 2013 jaja i desetak kilograma tartufa, laser show, vremeplov, rock festival, nastup jedne od najvećih zvijezda domaće estrade, sve to i puno više dočekat će posjetitelje udarnog vikenda buzetske Subotine.

Središnje sadržaje gradskog praznika i tradicijske pučke fešte Subotine predstavili su gradonačelnik Siniša Žulić, direktorica Turističke zajednice Nada Prodan Mraković i pročelnica resornog gradskog odjela Elena Grah Ciliga.

U petak u 9 sati započinje 44. znanstveni skup "Buzetski dani" i predstavljanje 40. izdanja Buzetskog zbornika. U 18 sati je svečana sjednica Gradskog vijeća i podjela gradskih priznanja ovogodišnjim laureatima, a u 20 sati 18. rock festival Petkotina na Mostu, uz besplatan ulaz i zvučna imena kao što su Zabranjeno pušenje iz Sarajeva, Atheist  rap iz Novog Sada, Gužva u 16ercu iz Osijeka i još mnogi drugi.

Subotnji program, za razliku od prethodnih godina, počinje poslijepodne. U 17 sati na rasporedu je kazališna predstava za djecu "Grašak na zrnu kraljevne", a pola sata kasnije nastup izvođača udruge Mali veliki mikrofon. U 18 sati je proglašenje dobitnika nagrade "Margerita", a slijedi dječja radionica "Potraga za skrivenim blagom" u dvorištu Narodnog doma.

Od 19 sati na Fontani će se pripremati divovska fritada s tartufima. U večernjem zabavnom programu, od 21 sat, na dvije pozornice, na Fontani i kod Narodnog doma, izmjenjivat će se Abba show, Jelena Rozga, BeBop sax quartet, Nola, mlade nade MIK-a, Jozefina i Trio Rio, a moći će se uživati i u šarenilu boja laser-showa.

U nedjelju u 12 sati započinje tradicionalna Subotina po starinski. Ulice i trgovi starogradske jezgre pretvorit će se u živu pozornicu i vratiti se stotinjak godina unazad, na prijelaz iz 19. u 20. stoljeće, u vrijeme tradicijskog pučkog sajma, starih obrta i meštrija, uličnih svirača, dama i kavalira u stiliziranim građanskim odijelima.

Gradonačelnik Siniša Žulić izrazio je zadovoljstvo što će Subotina biti prožeta sadržajnim programima za sve uzraste. Od 24. kolovoza do sredine rujna održat će se desetak znanstvenih, kulturnih i zabavnih programa te čak dvadesetak sportskih manifestacija u čiju je organizaciju uključeno gotovo tisuću volontera i brojne udruge. U proračunu je za sve rujanske sadržaje, uključujući auto utrku, osigurano oko 500.000 kuna, što je 60 posto svih troškova trotjednih događanja, procjenjuje gradonačelnik Žulić.

Subotina završava 15. rujna Europskim prvenstvom brdskih autoutrka 32. Buzetski dani koje bi, zahvaljujući ulasku Hrvatske u EU, moglo oboriti rekorde po broju prijava i kvalitete vozača iz europskih zemalja jer im je sada značajno olakšan dolazak u Buzet. (G. ČALIĆ ŠVERKO)


Podijeli: Facebook Twiter