Vremenski krugovi dviju Kanadanki

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Performans "Time Laps" (Vremenski krugovi) osmosatni projekt kanadskih umjetnica Claudije Fancello i Sophie Trudeau, otvoren je jucer u 13.30 sati u prizemlju zgrade bivše vojne komande. Interpretacija dviju umjetnica zapravo je prepletanje njihovih podrucja djelatnosti - kombinacija zvucne instalacije i dugotrajne izvedbe, takozvanog "durational performancea".

Umjetnice se nalaze u prostoriji bijelih zidova. Odjevene su jednako i rade slicne, a ponekad i identicne radnje (paljenje svjecice, snimanje vokala, lijepljenje ceduljice s obavljenim zadatkom na zid, izrada papirnatog aviona), a kada se u tim radnjama slucajno susretnu, poljube se u obraz, nasmiješe i razigrano poskoce.



Potka performansa je kompliciranje tih uvodnih radnji sve dužim i razradenijim ponavljanjima, a kako su snimljeni glasovi koji se vrte u krug sve brojniji i brojniji tako se mijenja i izgled prostorije u kojoj se glumice krecu i djeluju. Odabrani pokreti preuzeti su iz svakodnevnih radnji odredenog trajanja ili pak radnji koje svjedoce o trajanju izvedbe gomilanjem fizickih objekata u prostoriji.

Claudie Fancello je autorica, izvodacica i predavacica iz Montreala, Kanada. Od 2006. godine suraduje s interdisciplinarnom skupinom pme-art na projektima "Hospitality Series" za kazališta, galerije, festivale i slicne kontekste.

Sophie Trudeau je aktivna clanica glazbene scene Montreala te svjetski poznatih skupina poput Godspeed You Black Emperor! i Silver Mt. Zion.

Gostovanje performansa "Time Laps" organizirali su udruga Polis Jadran Europa i organizacija u nastanku Provincija, koju sacinjavaju Matija i Mauro Ferlin.


Podijeli: Facebook Twiter