Vremenske (ne)prilike pogodovale komarcima

Bilo kakva posuda s vodom na otvorenom postaje rasadnik komaraca (arhiva)
Bilo kakva posuda s vodom na otvorenom postaje rasadnik komaraca (arhiva)

Nakon duge vlažne zime konačno je došlo toplije vrijeme, što je mnoge izmamilo iz domova, posebno u prirodu. No, osim uživanja pritom može biti i različitih tegoba - od alergija do bliskih susreta s krpeljima i komarcima. Sezona krpelja je na vrhuncu i najbrojniji su upravo u ovo vrijeme. Što se tiče komaraca, razvoj njihovih ličinki je okončan pa stručnjaci pozivaju na oprez.

- Trenutni vremenski uvjeti, a to je smjena sunčanih i kišnih razdoblja, iznimno pogoduju razvoju ličinki komaraca. Stoga je teško držati situaciju pod nadzorom pa pozivamo građane koji ne mogu sami izaći na kraj s komarcima da se obrate Zavodu za javno zdravstvo Istarske županije, rekao nam je voditelj odsjeka za dezinsekciju, dezinfekciju i deratizaciju ZZJZ-a Nediljko Landeka.

Istaknuo je da bi ove godine, zbog vremenskih (ne)prilika, komaraca moglo biti više nego inače pa je važno da građani vode računa o tome i ne potpomažu njihov razvoj.

- To znači da bi građani trebali spriječiti zadržavanje vode na otvorenom. Valja redovito prazniti posude, prekrivati one u kojima se nalazi voda za zalijevanje vrtova ili njiva, jer time uvelike smanjujemo razvoj ličinki. Dovoljna je tek mala količine vode da se razvije puno komaraca, veli Landeka.

Ove godine zabilježen je i povećan broj krpelja, dodao je, i to također zbog povoljnih vremenskih uvjeta. Stoga se prilikom boravka u prirodi valja zaštititi prikladnom odjećom i obućom. Ako se krpelji u većem broju pojave na okućnicama, bilo bi dobro to područje tretirati insekticidom, posebno po fasadama kuće i na prijelazima unutrašnjeg i vanjskog prostora.

Krpelji u Istri rijetko izazivaju jače tegobe. Ugriz krpelja najčešće izaziva tek crvenilo i svrbež, no može izazvati i bakterijsku infekciju, takozvanu boreliozu.

- Takva se infekcija manifestira tako što se na mjestu ugriza nakon nekoliko dana pojavi crvenilo koje se širi u koncentričnim krugovima. Eventualno može porasti i temperatura, no to se uspješno liječi antibioticima, rekla je voditeljica županijske epidemiološke službe ZZJZ-a Vlasta Skopljak. Ako dođe do ugriza, krpelja treba ukloniti u roku od šest sati. Pritom treba paziti da se krpelj potpuno izvuče, a ako to nije moguće, valja se obratiti liječniku. (N. SOFTIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter