Vrdoljak: Strateški partner ući će u Imunološki zavod

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak večeras je izjavio kako vjeruje da će strateški partner ući u Imunološki zavod te da će se njegova visokoprofitabilna djelatnost zadržati u Hrvatskoj.

"Mislim da će biti", odgovorio je Vrdoljak na pitanje u Dnevniku Nove TV misli li da će strateški partner ući i spasiti proizvodnju u Imunološkom.

"I sada čujete sindikate, djelatnike, svi govore to je to visokoprofitabilna djelatnost. Pa kako je moguće da netko u zadnjih deset godina u visokoprofitabilnoj djelatnosti radi u prostorima koji su apsolutno neadekvatni nemaju opremu, znajući da će kada uđemo u EU izgubiti licencu.

Mislim da će se zato što je visokoprofitabilna djelatnost zadržati u Hrvatskoj, da ćemo imati proizvodnju virusnih i bakterioloških cjepiva, da ćemo imati krvne derivate sa strateškim partnerom", istaknuo je ministar.

Složio se s tvrdnjama bivšeg direktora Imunološkog zavoda Davorina Gajnika da je do lošeg stanja u tom zavodu došlo zbog nebrige zavoda koja traje desetljećima, trošenja, neinvestiranja, zaduživanja, zbog čega su, kaže, ljetos i izgubili licencu za krvne derivate i imunologiju, što je zavodu značilo 60 posto prihoda.

"Da je netko brinuo o tome desecima godina prije i investirao u prostor, u opremu, a imali su privremene dozvole zadnjih pet, šest godina, onda ne bi došli u ovu situaciju", poručio je Vrdoljak.

Za Gajnika je rekao kako je vrlo profesionalno radio svoj posao, dao sve od sebe, potvrdivši i njegove navode da ga je, kao i ministre Branka Grčića, Slavka Linića i Miranda Mrsića, lani u kolovozu informirao o stanju u Imunološkom. Na tom se sastanku, rekao je Vrdoljak, tražilo načina kako pronaći 200 milijuna kuna za restrukturiranje zavoda, ali da tog novca nije bilo niti danas ima u državnom proračunu.

Osvrnuo se i na Gajnikove prozivke da se u Vladi "prave grbavi" da nisu obaviješteni o planu restrukturiranja koji im je predstavio, kao i na njegov odgovor na novinarsko pitanje tko se pravi grbav: "Od ministra na dalje".

"Ako sam se pravio grbav jer nisam mogao naći 200 milijuna kuna... nisam mogao naći 200 milijuna kuna", poručio je Vrdoljak. Ustvrdio je kako je ipak napravljeno dubinsko snimanje stanja u Imunološkom, napravljen je 'teaser', krenulo se u potragu za strateškim partnerom u što se u prosincu upustio Državni ured za upravljanje državnom imovinom, koji bi s ulaskom strateškog partnera trebao završiti proces restrukturiranja kako bi se zadržala proizvodnja i radna mjesta u zavodu.

Naglasio je kako je plan bio da se izdrži još koji mjesec, barem do ožujka kako bi se izbjegao stečaj, a država s dijelom vlasništva ostala u tvrtkama koje bi se osnivale, ali da je Trgovački sud "bio vrlo ažuran".

"Nažalost, Trgovački sud je bio brži, proglasio je stečaj. Mislim da bi dva mjeseca pomogla da strateški partner uđe unutra, a svakako je nužan zbog svježeg, novog kapitala kojeg danas država nema. Zbog neinvestiranja, zbog dugova, zbog svega što se dogodilo u povijesti Imunološkog je nužno da uđe u strateški parter. Nismo stigli u dva mjeseca, ali nisu presudna ova dva mjeseca", kazao je.

Upitan do kada misli da će Vladi građani vjerovati na riječ da će biti investicija, s obzirom da je nezaposlenost prešla 370 tisuća, BDP je i dalje u minusu, a država se stalno zadužuje, Vrdoljak je odgovorio kako Vladi, s obzirom na ono što se činilo niz godina, treba više vremena nego je planirano da bi stabilizirala stanje i otvorila vrata novim investicijama.

"Ova godina je prekretnica, jer ćemo u 2014. pokrenuti niz potpisivanja ugovora koji su se pripremali zadnjih godinu, dvije dana i da će ova godina donijeti stabilizaciju pada potrošnje, porast industrijske proizvodnje posebno u drugoj polovici godine i naravno puno veće investicije i na taj način dostići pozitivan BDP. Kada se tada vrati optimizam, onda ćemo taj kotač preokrenuti puno brže", ustvrdio je Vrdoljak.

Za sutra je najavio osnivanje Povjerenstva za strateške investicije, a nakon toga i prezentaciju u Banskim dvorima gotove liste privatnih i javnih investicija koje su u pripremi i koje vodi Agencija za investicije i konkurentnost, a koje bi mogle ući na listu strateških investicijskih projekata.

Upitan kada će se sastati HNS-ovo Predsjedništvo i raspravljati o Radimiru Čačiću te misli li on da Čačića treba isključiti iz stranke i zašto, Vrdoljak je odgovorio kako Predsjedništvo još nije sazvano, ali vjeruje da će biti vrlo skoro. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter