Vrdoljak smijenjenog šefa Plinacroa poveo u SAD

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Na put u SAD, u kojem traži investitore, kako doznajemo, ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak poveo je, na račun države, i svog prijatelja iz studentskih dana, zbog neinvestiranja i loših rezultata smijenjenog predsjednika Uprave Plinacroa, HNS-ovca Mladena Antunovića.

Antunović je prije točno mjesec dana podnio ostavku na mjesto prvog čovjeka Plinacroa nakon što se doznalo za sporno zapošljavanje supruga ministrice Anke Mrak Taritaš Zlatka Taritaša u toj tvrtki. Ostavka je očito bila dogovorena s Vrdoljakom, inače i predsjednikom Skupštine Plinacroa, no Vrdoljak i Antunović ostavku nisu opravdavali spornim zapošljavanjem ministričinog supruga, već lošim Antunovićevim rezultatima.

Točnije, Antunović je kao razloge ostavke naveo nefunkcioniranje uprave i lošu percepciju tvrtke u javnosti, dok je Vrdoljak kazao da odlazi jer mu rezultati u investicijama nisu bili dobri i zato što Uprava Plinacroa tijekom cijeloga svojeg rada nije bila homogena.

Antunovića je u Plinacrou zamijenio Marin Zovko, kojeg Vrdoljak u SAD nije poveo, ali je zato poveo prijatelja koji nema više nikakvu funkciju, barem ne u državnoj tvrtki koja u SAD-u traži poslove. Na pitanje kako se opravdava Antunovićev put u SAD, u Ministarstvu gospodarstva odgovaraju da je on Amerikancima bio najavljen prije smjene u Plinacrou, pa ga se sada, da se ne osramotimo, moralo tamo i odvesti. Amerikancima, koji su izmislili brze i iznenadne kadrovske promjene, dakle, bilo bi čudno, i nas bi osramotilo, da im se, umjesto bivšeg Antunovića, doveo sadašnji Zovko, no neće nas obrukati to što ih na ulaganja u Hrvatsku poziva bivši šef državne tvrtke, smijenjen zbog neinvestiranja?

Kako ga Vrdoljak u SAD-u uopće predstavlja, odnosno kako se predstavlja sam Antunović, koji u SAD-u sigurno ne može dogovarati poslove, nije poznato, kao što Vladi na Markovom trgu, odnosno SDP-u, uopće nije bilo poznato niti to da je Vrdoljak smijenjenog Antunovića sa sobom poveo na put.

Podsjetimo, Vrdoljak je već iznenadio SDP kad je, bez ikakvih konzultacija, u Državni ured za upravljanje državnom imovinom predstojniku tog ureda Mladenu Pejnoviću poslao prijedlog da se čelnikom šefa HEP-a imenuje HSLS-ovac Josip Budimir, a iznenadio ih je sada i s Antunovićem.  

Kako se neslužbeno može čuti, Vrdoljak je Antunovića imenovao i svojim savjetnikom, no to se, kažu u Ministarstvu gospodarstva, (još) nije dogodilo. Ministar gospodarstva, kako neslužbeno doznajemo u Vladi, ima pravo za savjetnika izabrati koga god želi, dakako, na plaću iz državnog proračuna, no zar baš Antunovića, kojeg je smijenio zbog loših rezultata?! Kako se, međutim, može čuti od visokopozicioniranih HNS-ovaca, Antunović, kojeg se iz Plinacroa maknulo zbog lošeg rada, sigurno će biti imenovan Vrdoljakovim savjetnikom, samo je pitanje dana. 

Vrdoljaka i Antunovića ne veže samo prijateljstvo iz studentskih dana, već i poslovno partnerstvo iz vremena dok još nisu vodili Vladine resore, odnosno upravljali državnom tvrtkom. Antunović je 2010. godine, kao tadašnji predsjednik Uprave Montmontaže, sklopio 250.000 kuna vrijedan ugovor s tvrtkom ATO Inženjering, tada u Vrdoljakovom suvlasništvu. Bila je riječ o ugovoru za izradu studije izvedivosti projekta LPG terminala Ploče – projekta koji je Montmontaža razvijala, ali ga nikad nije realizirala. Antunović je predsjednikom Uprave Plinacroa imenovan u veljači 2012. godine, dakle vrlo brzo nakon dolaska koalicije na vlast, kad je Vrdoljak postao ministar graditeljstva. (B. MRVOŠ PAVIĆ, Z. CRNČEC/NL)


Podijeli: Facebook Twiter