Vrdoljak: Sami ćemo odlučiti o pregovaraču za Inu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Dozvolite mi, molim vas, nekoliko dana da analiziram prijedlog Nadzornog odbora Ine o novom korporativnom upravljanju, jer mene zanima što kaže drugi dioničar. To je MOL prihvatio i indirektno predložio. Ovo je korak naprijed - prihvatili su da treba raspravljati o modelu upravljanja jer postojeći ne valja. MOL napreduje, a Ina se raspada, kazao je jučer u Vrbovcu ministar gospodarstva i glavni Vladin pregovarač za Inu Ivan Vrdoljak.

Prema neslužbenim informacijama, o čemu smo i ranije pisali, Inom bi ubuduće, na čemu je hrvatska strana inzistirala, upravljala Uprava, a ne više izvršni odbor direktora, čija se funkcija ukida.

Time se ukida i famozni LODO - lista za ovlaštenje donošenja odluka, zahvaljujući kojoj su sve strateške odluke o Ini donosili izvršni direktori, pod izravnim utjecajem MOL-a, odnosno predsjednik Uprave Zoltan Aldott, dok hrvatski članovi Uprave u te odluke nisu imali uvid.

Po svemu sudeći, međutim, i dalje između dvije strane - Vlade i MOL-a, postoji prijepor oko hrvatskog zahtjeva da u Upravi Ine ima svog zamjenika predsjednika Uprave, kao i jednog člana za istraživanja i razvoj te drugog za upravljanje rafinerijama. Kompromisno, Mađari bi i dalje imali mjesto predsjednika Uprave koji, međutim, više ne bi mogao nadglasati strateške odluke. Osim njega, MOL bi imao i člana uprave zaduženog za financije te još jednog člana, za trgovinu i marketing.

Poruke iz MOL-a, prema kojima oni uopće ne žele nastaviti s pregovorima dok je Vrdoljak na čelu hrvatskog pregovaračkog tima, ministar gospodarstva jučer je pak prokomentirao riječima da je neprimjereno da MOL uopće pomišlja na to da kao strana kompanija može birati s kim će pregovarati.

- Tko će i o čemu pregovarati, odlučit ćemo mi, a ne oni. Lakše im je bilo pregovarati sa Sanaderom jer su ga izabrali, ali 2007. ili 2008. godina se više neće ponoviti. Ina od tada propada, i kolegama iz MOL-a bih poručio da se posvete razvoju i investicijama a ne kampanjama protiv mene, zaključio je Vrdoljak. (B. MRVOŠ PAVIĆ/NL)


Podijeli: Facebook Twiter