Vrdoljak: Nije na meni analiza poslovanja Uljanika

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ivan Vrdoljak ministar je koji je stavio potpis na kupoprodajne ugovore za riječki, splitski i trogirski škver te tako zaključio priču koja je trajala pune četiri godine, od trenutka kad je država prvi put oglasila na prodaju domaća brodogradilišta.

Parafiranim privatizacijskim ugovorima riječkom je brodogradilištu, Brodosplitu i Brodotrogiru uspjelo, ako ništa drugo, kupiti još neko vrijeme. Država je to skupo platila, preuzevši još jednom na teret državnog proračuna nagomilane dubioze, a u idućih pet godina spremna je platiti još tri milijarde kuna kao pomoć restrukturiranju škverova, ali sada u privatnom vlasništvu.

- Nije mi jasno zašto se a priori gleda negativno na zaključenu privatizaciju i nove vlasnike. Ova se Vlada jasno odredila da je brodogradnja jedna od naših strateških grana i da je treba pokušati očuvati. Naša je namjera dobra jer želimo sačuvati radna mjesta i proizvodnju, htjeli smo i uspjeli brodogradilištima i njihovim radnicima dati šansu da prežive.

Svjesno smo preuzeli rizik, preuzeli su ga još i više novi vlasnici koji sada moraju dokazati da brodogradilišta mogu održivo poslovati, da mogu biti konkurentni, da mogu naći kupce, uvesti nove tehnologije.

- Neki kritičari smatraju da se prodajom 3. maja zapravo spašava Uljanik grupa, čija financijska bilanca u ovom trenutku ne stoji baš najbolje.

- U trenutku kad je svjetska knjiga narudžbi novih brodova na razini od oko 50 posto u usporedbi s 2010. godinom, kada to globalno tržište proživljava jednu od svojih najgorih kriza, u Hrvatskoj se dogodio jedinstven slučaj da jedno brodogradilište preuzme drugo. Sinergijski efekti koji se planiraju iskoristiti i potencijali koji u tome leže nose samo dobre prilike za buduće poslovanje za oba brodogradilišta. To je istina, sve ostalo su naklapanja.

- Vjerojatno ste upoznati da je u prvom kvartalu ove godine Uljanik grupa bilježila nešto više od pola milijarde svojih dugoročnih obveza, dok su kratkoročne premašile 900 milijuna kuna.

- Ne želim niti je moje da ulazim u analizu poslovanja Uljanik grupe. Međutim, obveze koje su preuzeli planom restrukturiranja i kupoprodajnim ugovorom moraju se poštovati. U tom smislu, Uljanik je priložio pismo namjere banaka koje će ga pratiti u tom projektu. (razgovarala O. ANTEŠIĆ)

VIŠE ČITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter