Vrdoljak: Možemo ispuniti kriterije EU-a

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak u subotu je u emisiji Hrvatskog radija "Intervju tjedna" izjavio kako se ne slaže s ocjenama da Hrvatska ne može ispuniti ekonomske kriterije Europske unije.

Hrvatska je u nekim područjima, kao što je energetika, i prema ocjeni Europske unije odnosno Komisije, učinila bitne pomake, istaknuo je. Vrdoljak kaže da je hrvatski javni dug i dalje ispod europskog prosjeka, ali da su za njegovo smanjenje kao i svođenje proračunskog deficita ispod tri posto, očito potrebne radikalne reforme. Drži kako se treba koncentrirati na rast i povećanje (osobne) potrošnje, čemu po, njegovu mišljenju, pridonosi mini porezna reforma kojom se građanima želi ostaviti više novca. Na konstataciju da je najveći podbačaj Vlade neuspjeh u pokretanju investicija, Vrdoljak kaže da je na tom planu učinjeno dosta, spomenuvši pri tome Zakon o poticanju investicija i pomake na Doing Business ljestvici.

Naglašava i da neki dijelovi Hrvatske postižu rast investicija i zapošljavanja. Podsjeća i na podatke Hrvatske narodne banke prema kojima su izravna inozemna ulaganja u prvoj polovici godine četiri puta veća nego u istom lanjskom razdoblju. Ipak, smatra da se struktura investicija presporo mijenja prema većem udjelu industrijskih ulaganja. Na pitanje jesu li stvarno, kako neki tvrde, hrvatski ministri premalo na raspolaganju stranim ulagačima, pri čemu je spomenut nedavni posjet iranske parlamentarne delegacije Hrvatskoj, odgovorio je niječno, uz informaciju da su Iranci iskazali interes za privatizaciju kutinske Petrokemije. Vrdoljak je opovrgnuo i navodni utjecaj SAD-a na hrvatske političare prilikom razgovora o poslovnoj suradnji s pojedinim zemljama i regijama. Kazao je da Hrvatska poštuje vrijednosti integracija u koje je stupila, a to su NATO i EU, ali da ne postoji realni vanjski pritisak na hrvatsku štetu. U tom kontekstu, ponovio je da bi i u Ini, odluči li MOL prodati svoj udjel, bio dobrodošao eventualni novi strateški partner, koji bi razvijao tu kompaniju i u nju ulagao, bez obzira odakle dolazi.

Vrdoljak procjenjuje da će pokrenute arbitraže oko Ine trajati najmanje godinu i pol dana, a u vezi pregovora s MOL-om kaže da je u njima bitnija zaštita nacionalnih interesa, od toga koliko će ti pregovori još trajati. Odluči li MOL prodati udjel u Ini, Vlada razmatra modele kupnje toga udjela, bez povećanja javnog duga, kaže Vrdoljak. Što se tiče ponuda prispjelih na natječaj za istraživanje i eksploataciju plina i nafte iz Jadrana, Vrdoljak je rekao da su se javile "odlične tvrtke". Ne očekuje probleme s Crnom Gorom zbog graničnih pitanja na južnom Jadranu, a zelenima poručuje da je jedan od glavnih uvjeta Vlade tvrtkama koje će istraživati na Jadranu - primjena maksimalnih mjera zaštite okoliša. U vezi s Imunološkim zavodom Hrvatske, kaže da je u tijeku rješavanje isplate zaostalih plaća te najavljuje ulazak strateškog partnera za tri do šest mjeseci. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter