Vrdoljak: Most je stranka kratkog daha

Zvonko Liović, Ivan Vrdoljak i Nada Turina Đurić (D. MEMEDOVIĆ)
Zvonko Liović, Ivan Vrdoljak i Nada Turina Đurić (D. MEMEDOVIĆ)

U sklopu obilaska županijskih organizacija HNS-a, u srijedu je Puli boravio potpredsjednik HNS-a i ministar gospodarstva na odlasku Ivan Vrdoljak kojemu su se na konferenciji za novinare pridružili i predsjednica regionalnog saveza HNS-a Nada Turina Đurić te predsjednik županijskog HNS-a Zvonko Liović. Iako je glavna tema trebala biti organizacijsko jačanje stranke i unutarstranačka komunikacija, ministar je u svom izlaganju ipak najviše vremena posvetio kritiziranju Domoljubne koalicije i Mosta kojeg je u nekoliko navrata prozvao zbog jeftinog populizma.

"Ne šlepamo se"

Vrdoljak je naglasio da je HNS stranka koja je u nizu izbora pokazala kontinuitet i što to znači dosljednost, dodajući da je na proteklim izborima HNS dobio 100 tisuća preferencijalnih glasova.

- Za nikim se nikad nismo šlepali, a svaki naš mandat je zarađen glasovima HNS-a i našim glasačima, i to ponajprije zbog jake organizacije. Mi imamo stabilno biračko tijelo, ne odajemo se kratkotrajnom populizmu i imamo kontinuitet ozbiljne politike, rekao je Vrdoljak.

Istaknuo je da stranke kratkog daha, koje se s vremena na vrijeme pojave i žive na valu brzog rasta i populizma, kako brzo dođu, tako i odu. Pojavu Mosta je ocijenio kao pojavu stranaka koje na račun jeftinog populizma u kampanjama, kasnije pokažu nesposobnost, neodgovornost i nemogućnost odlučivanja ali i nepostojanje ozbiljne političke platforme i organizacije koje mogu donijeti kontinuitet i rezultate.

Što se tiče aktualne političke situacije Vrdoljak očekuje da se idući tjedan Most i Domoljubna koalicija sastanu, konstituiraju Vladu i konačno izbace neka imena.

- Dakle, oni se proteklih tjedna apsolutno ničim nisu bavili osim  kako će podijeliti resore. Kakav je nivo povjerenja u toj koaliciji, najbolje govori to što Most javno govori kako želi Ministarstvo unutarnjih poslova da bi zaustavio HDZ u krađi. Meni jednostavno nije normalno da netko ulazi u koaliciju s nekim i govori da želi određeno ministarstvo kako bi zaustavio svog koalicijskog partnera u krađi. To ne odaje ni najmanje povjerenje u uspjeh funkcioniranja te Vlade, a o reformama da niti ne govorimo, rekao je Vrdoljak i dodao:

- Ne znam koji postotak građana Hrvatske se danas uopće može sjetiti neke reforme Mosta osim smanjenja plaća saborskim zastupnicima. Sve ostale puste reforme su nestale kada su se pojavili interesi oko podjele ministarstva, a kako bi jedni druge kontrolirali- HDZ Most vjerojatno u populizmu, a oni njih u potencijalnoj krađi i korupciji kojoj je HDZ sklon. Kolege u Mostu kažu da žele samo nova lica, a onda bez problema dignu ruku za Željka Rainera koji je uistinu novo lice i baš smo se svi iznenadili kada smo njega vidjeli kao osvježenje na političkoj sceni, sarkastičan je bio Vrdoljak.

Smatra da će nakon sastavljanja Vlade vrlo brzo biti jasno da sve ono što se pričalo u kampanji ostaje mrtvo slovo na papiru. Istaknuo je da HNS odlazi u oporbu i da nitko iz njihovih redova neće biti u hrvatskoj Vladi, ali će pratiti najavljene reforme za koje čisto sumnja da će se provesti. Naglasio je da će i dalje biti dosljedni svim onim građanima koji traže građansku Hrvatsku.

Istra je razvijena Hrvatska

- Upravo je Istra prostor koji nije odan populizmu te ovdje vidimo šansu za daljnji napredak stranke. Ovo je razvijena Hrvatska, a koliko znamo, HDZ u pravilu dobiva najviše glasova u nerazvijenim dijelovima zemlje, kazao je Vrdoljak.

Na pitanje što misli tko će ga naslijediti na mjestu ministra gospodarstva, Vrdoljak je rekao da je to pitanje za jack pot, dodajući da se zadnjih dana pojavilo 12 imena. Smatra da o tome pojma nemaju ni Karamarko, kao ni Petrov. (D. BAŠIĆ-PALKOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter