Vrdoljak je uvreda za filmsku profesiju

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Saga oko dokumentarno-igranog serijala "Tito" Antuna Vrdoljaka ide dalje, i to tako da je na stranu žestokih kriticara Vrdoljakova uratka što ga petkom emitira HTV, ali i svega što je izrekao na racun svojih kolega, stalo i clanstvo Društva hrvatskih filmskih redatelja. U priopcenju Upravnog odbora Društva tako se "prosvjeduje protiv destruktivnih besmislica" što ih je "bivši saborski zastupnik" Vrdoljak izrekao u intervjuu danom jednom našem dnevniku.

"Upravni odbor Društva hrvatskih filmskih redatelja smatra difamacije iznesene protiv Veljka Bulajica, Nenada Polimca i dr. Ive Goldsteina (jedan je navodni ratni zlocinac, drugi navodni komunisticki cenzor, a treci navodni plagijator) vrlo lošim odgovorom na njihovu kritiku koja se odnosila na povijesnocinjenicne, autorskopravne i financijskougovorne povrede koje je Vrdoljak moguce (po našim saznanjima - vrlo vjerojatno) pocinio pri izradi narucenih TV emisija o Josipu Brozu", kaže se u priopcenju.

Tome se dodaje i da je citav razgovor zapravo gusti niz cinjenicnih ili biografskih netocnosti, bilo da su predmet životopisi navedene trojice ili samog bivšeg zastupnika Vrdoljaka koji vlastitu biografiju u tekstu ili porice ili krivotvori.

"Uvjereni smo da meritum spora oko serije Vrdoljakovih TV emisija nece riješiti javna debata, vec jedino odlucno djelovanje Ravnateljstva HRT-a, Programskog vijeca HRT-a te hrvatskog pravosuda i drugih institucija nadležnih za pronevjere u javnoj sferi. Hrvatske medije pozivamo da ne objavljuju neutemeljene objede koje huškaju na ideološku, nacionalnu i rasnu mržnju.

Vrdoljakovo javno djelovanje izravna je negacija etickih, cehovskih, autorskopravnih i izvedbenih standarda koje je hrvatska audiovizualna zajednica u proteklom desetljecu usvojila kao mjeru svoje prakse, i to potvrdila stvarnim rezultatima pred domacom i svjetskom javnošcu. Svako povezivanje regresivnog Vrdoljakovog postupanja s kontekstom današnje hrvatske kinematografije smatramo uvredom za našu profesiju", porucuje Upravni odbor Društva hrvatskih filmskih redatelja.


Podijeli: Facebook Twiter