Vrdoljak: Ispred nas su godine ljepše od prethodnih

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Potpredsjednik HNS-a i ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak ocijenio je danas da su iza Hrvatske teške godine, a ispred godine koje su puno ljepše od prethodnih.

U 2014. očekuje se veliki pomak u poboljšanju investicijske klime, nastavlja se projekt javno-privatnog partnerstva, u javnu će raspravu industrijska strategija, rekao je Vrdoljak na konferenciji za novinare na kojoj su se HNS-ovi ministri pohvalili rezultatima ostvarenim u prvoj polovici mandata Vlade Zorana Milanovića.

Ove je godine, podsjetio je, pojeftinila električna energija, u idućoj će se nastojati napraviti i drugi korak pojeftinjenja.

U dvije protekle godine, naglašava Vrdoljak, stvoreni su preduvjeti da Hrvatska bude energetsko čvorište regije, svoje zanimanje za to područje pokazuju i velike međunarodne tvrtke.

Pohvalio se i činjenicom da je brodogradnja prestala biti teretom državnog proračuna, odnosno poreznih obveznika.

- Petnaestak godina pričalo se o privatizaciji brodogradilišta, taj je proces završen prije sedam-osam mjeseci, stanje u brodogradnji prestalo je biti temom javnosti, kao što je to bio slučaj u posljednjih 20-ak godina, podsjetio je Vrdoljak.

Ministar gospodarstva poštuje procjenu i odluku ministra financija, Slavka Linića da Vlada uzme 200 milijuna eura mostnog kredita.

Suradnju u Vladi, odnosno među koalicijskim partnerima, predsjednica HNS-a, prva potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić ocjenjuje odličnom.

Najavljuje da će na početku druge polovice mandata sjesti s partnerima i definirati pet do deset projekata kojih će se držati i na kojima će se raditi.

- Hrvatska je dobila novi zamah da ide prema ciljevima koje je postavila, kazala je Pusić te dodala da je Vladina odgovornost da suzbije "kreiranje politike pesimizma i klime u kojoj se guši poduzetništvo".

- Suprotstavit ćemo se nihilizmu i destrukciji, izvući Hrvatsku iz problema u kojoj smo je naslijedili, poručila je Pusić.

Ulazak Hrvatske u Europsku uniju, označila je najvažnijim događajem u svom resoru, smatra da je šest mjeseci članstva dobro iskorišteno.

Sređivanje stanja u prostoru, 820 tisuća zahtjeva za legalizaciju bespravno sagrađenih objekata, uvođenje e-dozvole rezultati su kojima se pohvalila ministrica graditeljstva i prostornog uređenja i predsjednica zagrebačkog HNS-a Anka Mrak Taritaš.

Svi zahtjevi za legalizaciju trebaju biti riješeni do konca 2015., agencija koja za to brine počinje s radom 1. veljače, a ovaj vikend kreću natječaji za zapošljavanje, rekla je Mrak Taritaš.

Pohvalila se i projektima POS, POS+, PON te najavila da do konca iduće godine u javnu raspravu kreće državni prostorni plan.

- Kultura dostupna svima, bilo je naše načelo, naglasila je ministrica kulture Andrea Zlatar Violić, spominjući pritom projekt "Kina dostupna svima", koji obuhvaća digitalizaciju 28 kina te inicijativu "Ruksak (pun) kulture", namijenjen djeci i mladima u mjestima diljem Hrvatske. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter