Vrdoljak: Imat ćemo najjeftiniji plin u regiji

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Odabir projekta Transjadranskog plinovoda (TAP) za dopremu plina iz kaspijskog područja u Europu je odlična vijest, izjavio je danas u Rijeci ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak. 

Ovim potpuno novim dobavnim pravcem za Europu plin iz Azerbajdžana će ući u Grčku, jedan dio će skrenuti u Italiju, a drugi dio kroz Hrvatsku odlazi prema Austriji i cijeloj Europi, rekao je Vrdoljak kojega su u Rijeci, gdje je potpisao ugovor o prodaji 3. maja pulskom Uljaniku, novinari zamolili da komentira službenu objavu da je konzorcij Shah Deniz odabrao projekt TAP za dopremu plina u Europu. 

- Hrvatska postaje geostrateška zemlja preko koje ide jedan od glavnih transportnih pravaca opskrbe plinom Europe. Postaje ne samo mala, lijepa i pametna nego i jako bitna zemlja u Europi. To je posao ove Vlade, istaknuo je ministar gospodarstva. 

Istaknuo je i kako mu je energetska i geostrateška pozicija Hrvatske jedan od prioriteta u ovom mandatu Vlade. Hrvatska ima veliku šansu da bude energetski lider ovog dijela Europe. Imali smo te šanse i ranije pa smo ih propuštali, a ovaj puta nećemo, poručio je Vrdoljak. 

Vrdoljak kaže i kako će 2020. građani Hrvatske imati prednost da će hrvatskim transportnim sustavima prolaziti 15 do 20 milijardi prostorih metara plina, od kojih će samo tri završavati u Hrvatskoj. To znači da ćemo imati najjeftiniji plin u regiji i da ćemo biti vrlo bitni susjedima te još zaraditi lijepe novce na transportu, ustvrdio je. 

Konzorcij Shah Deniz II razvija plinska polja u Kaspijskom moru, a taj bi se plin transportirao do Turske plinovodom TANAP, te potom 870 kilometara dugim plinovodom TAP od turske granice preko Grčke i Albanije do juga Italije. U albanskom gradu Fier na ovaj bi se plinovod priključio Jonsko-jadranski plinovod (IAP) koji bi prolazio iz Albanije, preko Crne Gore do Hrvatske. Taj plinovod bi se spojio na magistralni plinovod koji je izgrađen do Splita. Ukupna duljina plinovoda od Splita do albanskoga grada Fiera iznosila bi 516 kilometara. 

Projekt LNG se i dalje razvija, čeka se dovršetak feasibility studije, a nakon toga će u jeseni uslijediti razgovori s potencijalnim partnerima u regiji, odnosno potrošačima kako bi osigurali tržište za LNG u ovom dijelu Europe, kazao je ministar Vrdoljak. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter