Vrbat: Tražit ću referendum o zdravstvenoj zaštiti

Tanja Vrbat (Arhiva GI)
Tanja Vrbat (Arhiva GI)

Saborske zastupnike iz Istre, bez obzira na njihovu stranačku pripadnost, uznemirila je i zabrinula vijest o tragičnoj smrti pred vratima hitne pomoći u Umagu. Redom su poručili da će, u sklopu svojih nadležnosti, postaviti pitanja odgovornima i zatražiti bolju skrb za Istrane i njihove goste u turističkoj sezoni.

SDP-ova saborska zastupnica Tanja Vrbat složila se sa zahtjevom župana Valtera Flega za ostavkom ravnateljice.

- Osim što treba odmah razriješiti ravnateljicu Zavoda za hitnu medicinu županije treba i vratiti sustav na staro! Ova reforma je radi dobivanja dodatnih sredstava od države napravljena na silu, mimo struke i mimo zdrave pameti, a nauštrb naših života. Očekujem da netko pita za odgovornost i istarske domove zdravlja koji svoj dio reforme nisu proveli odnosno nisu ustrojili centre obiteljske medicine koji bi dežurali 24 na 24.

Za vrijeme bivše države Umag je imao hitnu koja nikada nije bila zaključana, bolničku skrb u Izoli te četiri turističke ambulante! Trebat će nam još mnogo vremena da se vratimo na razinu tako visoke zdravstvene zaštite, objašnjava SDP-ova saborska zastupnica.

Vrbat najavljuje i pokretanje referendumske inicijative o zdravstvenoj zaštiti u Istri.

Nezavisni Damir Kajin podsjeća da je prije godinu zabilježen sličan slučaj u Umagu.

- Nažalost, niti lokalne vlasti Bujštine, Umaga i županije tada nisu ništa poduzele. Sada će se morati nešto poduzeti i promijeniti, jer se radi o teritoriju od 35 tisuća ljudi, plus turisti. Sustav treba organizirati kao što je bio prije devedesetih, kada su radila tri-četiri medicinska tima.

IDS-ov zastupnik Valter Boljunčić podsjeća da je on, u raspravama o sanaciji pulske bolnice, već postavljao pitanje financijskih sredstava koja idu iz Istre u zdravstveni proračun.

- Trebalo bi biti više timova hitne pomoći, posebice ljeti. Velik je paradoks da su vrata hitne pomoći zatvorena uz sve te nezaposlene mlade liječnike. To je problem koji bi se dao riješiti uz veća izdvajanja. Postavit ću zastupničko pitanje ministru zdravlja o organizaciji hitne pomoći u Istri, najavljuje Valter Boljunčić. (D. GRAKALIĆ)

VIŠE ČITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter