Vrbat: Bajic je vrsni politicki meteorolog

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Cijeli dan su se u cetvrtak u Saboru izmjenjivali hvalospjevi i kritike glavnog državnog odvjetnika Mladena Bajica, kojeg je Vlada predložila i za treci cetverogodišnji mandat.

SDP-ovci su prednjacili u osporavanju smislenosti Bajicevog ostanka na toj dužnosti, s obzirom na to da je tijekom svojih osam godina bio podložan politickim pritiscima.

Parlamentarna vecina tvrdila je, pak, da je Bajic i dalje ipak najbolji covjek za taj posao, a njegovu su razmjernu neaktivnost u razdoblju dok je premijer bio Ivo Sanader opravdavali nedostatkom kvalitetnih zakonskih rješenja.

U raspravi su sudjelovali i zastupnik IDS-a Damir Kajin i zastupnica SDP-a iz Istre Tanja Vrbat. Kajin je u ime Kluba zastupnika IDS-a komentirao izjavu Vladimira Šeksa da se Bajic u svom poslu "rukovodio autocenzurom". "Vi u HDZ-u niste tražili od državnog odvjetnika da ne postupa", dometnuo je Kajin i nastavio:

"Branili ste neovisnost te institucije, ali što ste mogli kada se državni odvjetnik rukovodio autocenzurom. Na takav nacin prevodim da je Državno odvjetništvo uvijek osluškivalo bilo politike i tocno znalo kako se treba vladati. Gospodin Bajic paše svima. To je tocno. Netko je iz klupa HDZ-a, dok je gospodin Milanovic govorio, dobacio doslovce kako je bio dobar kad je bio vaš. U tome i jest problem, što državni odvjetnik ne smije biti nikome dobar. Ili mora biti za sve dobar, ali ne smije biti niciji", rekao je Kajin.

Dodao je da je istina je da je državni odvjetnik nadživio izbor Racana i Sanadera, pa ce tako i Kosoricin, ali ne prihvaca tezu da bi sve stalo i da se ništa ne bi radilo bez njega. "Zašto se šutjelo i cekao odlazak gospodina Sanadera? Ako je Sanader kriv za šutnju gospodina Bajica, onda recite", naglasio je IDS-ov zastupnik.

Vrbat je istaknula da se "nije tsunami korupcije prelio na Hrvatsku 1. srpnja 2009. da su od onda hitno pocele akcije spašavanja od strane Državnog odvjetništva". "Ta je korupcija, taj se kriminal, taložio i tavorio godinama. Godinama i u kojima je Bajic vec obnašao dužnost za koju se sad ponovno predlaže", ustvrdila je.

"Tko je kocio istrage o korupciji? Želimo cuti odgovor na to jednostavno pitanje, ovdje u Saboru. Po cijem nalogu najprije nije smio raditi ništa, a sada mora raditi sve što može", zapitala se ona.

Na kraju je istaknula da je "Bajic izgleda najmocnija osoba u Hrvatskoj jer su se za njegovih mandata promijenila dva predsjednika Republike, tri premijera i cetiri ministra unutarnjih poslova, a on i dalje ostaje, ponovno je kandidat za glavnog državnog odvjetnika i to zato što po mišljenju Vlade ima najbolje reference, vrsnog politickog metereologa koji po potrebi pati od akutne autocenzure". (D. GRAKALIC, NL)

PROCITALI STE SKRACENU VERZIJU TEKSTA. OPŠIRNIJE O OVOJ TEMI CITAJTE U TISKANOM IZDANJU GLASA ISTRE.


Podijeli: Facebook Twiter