Vratiti zonski obračun komunalne naknade

S konferencije za novinare umaškog IDS-a
S konferencije za novinare umaškog IDS-a

Umaški IDS pokreće inicijativu za ponovnu uspostavu zonskog sustava naplate komunalne naknade s različitim cijenama, odnosno koeficijentima u sve tri zone, priopćili su na konferenciji za novinare članovi predsjedništva umaške podružnice ove stranke Sunita Prodan Benolić, Gabrijela Đukes Bašić, Slaven Paić (njih troje su ujedno i gradski vijećnici), te Edvin Demark.

Nakon što Gradsko vijeće Umaga nije podržalo prijedlog gradonačelnika Bassanesea o povećanju komunalne naknade, na narednoj je sjednici prošao prijedlog o ukidanju zona u obračunu ove pristojbe, pa se tako dogodilo da je za neka područja grada Umaga komunalna naknada zapravo udvostručena, podsjećaju umaški IDS-ovci.

Uvedena nejednakost

Ranije su na području cijelog Grada postojale tri zone, pa je u trećoj zoni komunalna naknada bila upola jeftinija od one u prvoj zoni, što je normalno u odnosu na razinu komunalne usluge koja se obavlja u tim perifernim dijelovima grada, pa je ukidanjem zonskog obračuna "uvedena nejednakost", budući da ljudi koji žive i rade u centru grada imaju daleko veću razinu komunalne usluge i veće koristi u odnosu na ljude koji žive i rade na periferiji.

Čelnici umaškog IDS-a napominju kako im se zbog toga veliki broj građana obraćao za pomoć, žaleći se kako se u njihovim Mjesnim odborima u posljednjih 6 godina nije napravilo gotovo ništa, a sada im se komunalna naknada udvostručuje. Pritužbama građana IDS-ovci dodaju i vlastitu nevjericu da se još uvijek nije uspjela izgraditi nedostajuća infrastruktura za dovršetak poslovne zone Ungarija - prilazne ceste te odvodna, vodovodna i električna mreže, dakle upravo ono što se gradi iz sredstava komunalne naknade - zbog čega izostaju ulaganja investitora i otvaranje novih radnih mjesta.

Inicijativa i peticija

Smatrajući svojom dužnošću pomaganje građanima, umaški IDS-ovci pokreću službenu inicijativu, koju će poslati gradonačelniku Viliju Bassaneseu i predsjedniku Gradskog vijeća Milanu Vukšiću, za ponovnu uspostavu obračuna komunalne naknade u tri zone, ovisno o razini komunalne usluge, smatrajući takav sustav, koji se, navode oni, primjenjuje u svim istarskim gradovima, jedinim pravednim i nediskriminirajućim.

Inicijativi će se moći pridružiti i građani Umaga potpisivanjem peticije, u organizaciji umaškog IDS-a, po svim mjesnim odborima. Inicijativom i peticijom tražit će se da u prvoj zoni obračuna komunalne naknade, s koeficijentom 1,00 budu naselje Umag i Stella Maris; u drugoj zoni s koeficijentom 0,80 naselja Katoro, Savudrija, Bašanija, Crveni Vrh, Finida, Lovrečica, Špinel, Monterol (bez Stella Marisa), Sv. Pelegrin, Sv. Ivan, Valica, Vilanija i Zambratija; te u trećoj zoni s koeficijentom 0,50 naselja Babići, Čepljani, Đuba (izuzev Sv. Pelegrina), Juricani, Kmeti, Križine (izuzev Sv. Ivana), Sv. Marija na Krasu, Materada, Murine, Petrovija, Seget i Vardica. (D. ŠIŠOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter