Vratiti ribolov u Pulski zaljev

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Od sutra je opet dozvoljen sportski, odnosno rekreacijski ribolov na plažama i kupalištima diljem jadranske obale. No, u lukama i lucicama zabrana još uvijek vrijedi jer prema zakonu o morskom ribarstvu i pravilnicima o sportskom i rekreacijskom ribolovu na moru, zabranjeno je loviti ribu u lukama i lucicama te na plažama i kupalištima od 1. svibnja do 1. listopada.

Iz navedenog vremenskog perioda izdvajene su luke i lucice u kojima je, dakle, ribolov zabranjen za stalno. Upravo zbog toga negoduju clanovi PŠRD-a Barakeri koji svoje barke drže na vezu pored pulske tvornice cementa. Naime, citav je Pulski zaljev proglašen lukom, dakle, po zakonu i pravilnicima, ribarenje s obale na Katarini, Mulimentima ili pak s barke na tim podrucjima nije dopušteno.

- Za nas je luka od Sv. Andrije i tvornice cementa prema unutra. Uvijek se moglo pecati i kad je ovdje bila nekadašnja JNA. Pulski zaljev bio je od Sv. Andrije prema vani. Pokrenuli smo peticiju za ribolov u sadašnjoj luci, skupili petstotinjak potpisa i imamo podršku clanova tri PŠRD-a iz Pule. Zabrana nam je nametnuta od 2006. i želimo da se ukine. S našim barcicama od cetiri metra ne možemo izaci u ribolov izvan pulskog lukobrana, rekao nam je Mario Brljafa iz PŠRD-a Barakeri.

- Sukladno izmjeni odluke o osnivanju Lucke uprave Pula koju je 22. srpnja 2003. donijelo Poglavarstvo Istarske županije, cijeli Pulski zaljev je proglašen luckim podrucjem. Prema propisima o morskom ribarstvu, sportski odnosno rekreacijski ribolov je zabranjen u lukama, i to tijekom citave godine. U akvatoriju luke Pula zabranjen je ribolov. Clanak 31. stavak 1. Pravilnika o uvjetima i nacinu održavanja reda u lukama i na ostalim dijelovima unutarnjih morskih voda i teritorijalnog mora Republike Hrvatske definira da se ribolov, sportske i druge aktivnosti mogu obavljati u luci samo na osnovi odobrenja tijela koje upravlja lukom uz suglasnost kapetanije, navodi se u odgovoru glasnogovornice Ministarstva mora, prometa i infrastrukture Marine Halužan.

Halužan istice da bi osobe zainteresirane za ribolov u akvatoriju luke Pula trebale zatražiti od Lucke uprave odobrenje, a ona suglasnost od Lucke kapetanije. - Prema našim informacijama, do danas nisu podneseni takvi zahtjevi, osim u slucajevima održavanja odredenih manifestacija, za koje kapetanija izda suglasnost po zatraženom prethodnom mišljenju Ureda za ribarstvo, kaže Halužan.

Brljafa veli da do sada s organiziranjem natjecanja nije bilo problema, no želja im je da mogu ribariti u odredenim podrucjima Pulskog zaljeva tijekom citave godine.

- Medu našim clanovima imamo 80 posto branitelja, i u prosjeku imaju 60 godina. Ne znamo zašto je citav zaljev postao luka. Možda zato da bi Lucka uprava Pula naplacivala ukrcaj kamena u Štinjanu. Želimo da se nadležno ministarstvo izjasni tko je krivac i zbog cega nam se brani ribolov, zakljucio je Brljafa.

- Što se tice ukrcaja kamena, ta djelatnost nema nikakvog utjecaja na ovaj problem, vec je rijec o samo jednoj od aktivnosti koja se obavlja na luckom podrucju, kazala je Halužan.

Sudeci po odgovoru iz Ministarstva ocito je da bi Barakeri trebali pokucati na vrata Županije, buduci da je upravo njeno Poglavarstvo 2003. zaljev proglasilo lukom.


Podijeli: Facebook Twiter