Vratite Šprajca!

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U organizaciji Gradanske akcije, pred zgradom Hrvatske radiotelevizije na zagrebackom Prisavlju u srijedu je održan prosvjed zbog suspenzije urednika Dnevnika Zorana Šprajca.

Prosvjednici su nosili transparente s napisima: "Demokracija uspješno napreduje", "Ovo je sloboda govora na hrvatski nacin", "Bacite trulu jabuku, vratite Šprajca", "Vijece HRT-a = cenzura".

Šprajc je suspendiran zbog javnog odgovora Programskom vijecu HRT-a, a u vezi spornog priloga o padu Vukovara, u kojemu je pušten razgovor tadašnjeg predsjednika Franje Tudmana i zapovjednika obrane Vukovara Mile Dedakovica.

Gradanska inicijativa na stranici http://vratite-sprajca.org/ organizirala je potpisivanje peticije za vracanje Šprajca u Dnevnik HTV-a s obrazloženjem: "Nakon što je Zoran Šprajc u nedjeljnom Dnevniku 18. 12. 2011. javno odgovorio Programskom vijecu HRT-a, uslijedile su potpuno neprimjerene sankcije. Smatramo da je njegov odgovor primjeren prethodnom istupu Programskog vijeca, a bilo kakve sankcije potpuno neprihvatljive. Zoran Šprajc dokazao se kao izvrstan novinar i urednik, njegovi Dnevnici redovito dobivaju pohvale i takvi novinari moraju ostati na svojim mjestima! Podršku Zoranu Šprajcu i kritiku njegovim nadredenima uputili su Hrvatsko novinarsko društvo, vjerojatni buduci ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojic, bivši predsjednik RH Stjepan Mesic, te brojni intelektualci".

Peticiju su do podneva potpisale 1.544 osobe.


Podijeli: Facebook Twiter