Vratite nam staru liniju za Stoju!

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Dragi Glas, prosvjedujem protiv loše organizacije prijevoza gradskim autobusima na glavnom potezu koji nas zanima, a to je dolazak do grada, tržnice ili kupališta ljeti.

Ne tako davno imali smo (govorim samo o Puli) jednostavan princip kretanja i dolazaka autobusa. Kada ste stali na stajalište u Splitkoj, odakle su svi autobusi kretali, imali ste za najvažnije pravce po nekoliko autobusa u razmacima od 10-ak minuta. Moglo se bez straha stati na stajalište i poci bilo kamo, na Verudu, Stoju, i vratiti se istim putem.

Novijom kružnom regulacijom (linije se ne vracaju istim putem, npr. br. 2 se ne okrece na Verudeli da bi se vratio istim putem, i slicno za liniju 3), autobusi opet idu istim pravcima kao desetljece prije, ali - za razliku od onog što je uobicajeno u svijetu - ne vracaju se istim putem natrag. To je kod nas iskomplicirano tako da se ceka duže i mora dobro iskombinirati kako se vratiti na pocetnu stanicu ako se ne želi (što neke moje susjede godinama i rade!) jednostavno sjediti u, recimo, broju 2 opet cijeli krug da se vratimo na pocetnu stanicu.

Stoja je upropaštena crtanjem besmislene trase u kojoj cete za odlazak na kupanje na Stoju ili Valkane od Punte morati se voziti 45 minuta jer je Stoja postala ustvari linija "Billa"!

Dat cu vam primjer: nedavno sam narucen za preglad u Mornarickoj bolnici i, buduci da mi je autobus za Verudu (jedini koji sada Puntom prometuje k Bulevaru u jednom komadu) otišao ispred nosa, a ide tek svakih 20 minuta, što je bezobrazno predugo za ovaj naš mali centar grada, do bolnice sam putovao oko 40 minuta. Za natrag isto toliko.

Nedavno sam takoder na Giardinima cekao autobus za Puntu i, buduci da je pocela kiša, ušao sam u bus br. 1 jer dugo nija bilo drugog. Opet vožnja okolo naokolo s, oprostite, sumanutim okretanjem busa na Punti. Umjesto da ude u Splitsku, on zaokrece na kružnom toku i ostavlja nas na autobusnom kolodvoru, na kojem nema nikakve tablice s voznim redom te linije, što je sramota. I tako sam klipšuci s noge na nogu od Giardina do Punte stigao opet za nevjerojatnih 40 minuta.

Smatram da bi se linije br. 1 trebale vratiti kroz Splitsku ili da se za cijenjene gradane novih kuca koje nicu kao gljive duž obilaznice i Ulice Bože Gumpca osmisli posebna linija jer je doista sramota da se pored tolikih križaljki stiže na noge (a, oprostite, ne možemo svuda ici pješke, žao mi je) brže nego gradskim autobusom!

Nikad nije tako bilo. Želimo li osloboditi grad viška automobila, najprije se treba razmisliti o pravcim i frekvenciji autobusa!

Zamislite da ste turist koji je stigao na autobusni kolodvor: tko ce vam objasniti totalnu zavrzlamu i neucinkovitost ovih linija? Zamislite da ste stali na Jelacicevom trgu u Zagrebu i da želite doci na autobusni kolodvor i da vas autobus doveze do kolodvora preko Laništa! Tako izgleda linija br. 1 za Stoju!


Podijeli: Facebook Twiter