Vratio se strijelac Giovanni Cernogoraz

Poljubac zlatnom suprugu (Nenad Dugi/Cropix)
Poljubac zlatnom suprugu (Nenad Dugi/Cropix)

Zlatni hrvatski olimpijac Giovanni Cernogoraz svečano je danas dočekan u zagrebačkoj zračnoj luci, odakle je poručio da su najbolje streljačke godine tek pred njime, te da očekuje kako mu ova olimpijska medalja neće biti i posljednja.

Ističući da je medalja kruna dugogodišnjeg rada, truda i odricanja, Cernogoraz je podsjetio da mu je tek 29 godina, te da je streljaštvo sport u kojem se najbolji rezultati postižu u kasnijoj dobi.

Uz Cernogorza na Pleso su sletjeli i drugi olimpijci streljaši, Snježana Pejčić, Bojan Đurković i Anton Glasnović te njihovi treneri Seno Čusto, Zlatko Loborec, Josip Glasnović i Stjepan Vučković. S olimpijcima je doputovao i jedini hrvatski sudac u streljaštvu na olimpijskim igrama u Londonu Tomislav Šepec, koji je prenio da su i drugi stručnjaci u Londonu isticali izvanredan uspjeh hrvatskih streljaša.

Novigrađanin Giovanni Cernogoraz olimpijski je pobjednik u gađanju letećih meta, disciplina trap. Iako je u finale ušao s posljednje, šeste pozicije, fenomenalnim nastupom u finalnoj seriji, gdje je bio najbolji s pogođenih 24 od 25 meta, izborio je dodatno raspucavanje s Talijanom Massimom Fabbrizijem za zlatnu medalju.

Obojica su nakon finalnih 25 meta imali po 146 pogođenih meta od maksimalnih 150. U raspucavanju kobna je za Talijana bila šesta serija, a Cernogoraz je pogodio metu i od sreće se bacio na pod svjestan da je osvojio zlatnu olimpijsku medalju. Peta je to ukupno zlatna medalja s OI od hrvatske samostalnosti, jubilarna 20. medalja ukupno i druga jednog istarskog sportaša nakon Valnera Frankovića koj je bio član zlatne rukometne reprezentacije u Atlanti '96.

Giovanni koji je proglašen sportašem 2011. godine u izboru Glasa Istre, je u finalu Londona ponovio uspjeh ostvaren u Svjetskom kupu prošle godine u Pekingu. Tada je također u finalu pogodio 24 od 25 meta i osvojio svoj prvi veliki naslov.

Ove je godine postao dvostruki europski prvak u ciparskoj Larnaci, u pojedinačnoj i ekipnoj konkurenciji s braćom Glasnović, a olimpijsko zlato svakako je kruna sportske karijere 29-godišnjeg Novigrađanina koji je u ovom sportu naslijedio svog djeda i oca Valtera.

Pucati je počeo u matičnom Gusaru, a posljednje tri godine brani boje Gorda iz Velike Gorice gdje ga trenira Stjepan Vučković. (R. CAR)

Cernogoraz: Jedva čekam povratak u Novigrad

Nisam još svjestan da sam olimpijski prvak, a jedva čekam doći u svoj Novigrad, kazao novi olimpijski pobjednik u trapu Giovanni Cernogoraz. 

"Imao sam malu tremu, još ujutro na kvalifikacijama, ali i na početku finalne serije. No, nakon prvih pet metaka sam se smirio, uravnotežio, bio sam iznimno koncentriran. Malo su mi noge klecnule kada je zatajio zadnji metak u finalnoj seriji, morao sam ponavljati hitac i to je bio ključni pogodak. Tada mi je Anton Glasnović pokazao da imam osigurano srebro. U raspucavanju za zlato je Talijan prvi kiksao i, eto, osvojio sam zlato", kazao je 30-godišnjak iz Novigrada, koji je u službenom biltenu Igara napisao da je konobar jer radi u očevu restoranu u Novigradu koji se zove Giovanni.

"Jedva čekam doći kući, u restoranu je već sada fešta, a nitko od mojih nije mogao doći u London jer je turistička sezona. Drago mi je što sam postao i prvi Istrijan sa olimpijskim zlatom nakon Mate Parlova, mog velikog uzora", kazao je iznimno skromni Cernogoraz, koji je medalju posvetio svojoj obitelji, a pogotovo svojoj djeci Leonardu i Evi.

Cernogoraz je ove godine postao europski prvak na Cipru, a lani je osvojio Svjetski kup, a radi se o vrlo omiljenom strijelcu i među suparnicima jer je jedva došao do novinara pozdravljajući se s kolegama koji su mu čestitali. 

"Lani sam previše nastupao, malo sam se istrošio, pa sam ove godine malo nastupao i trenirao, pripremao se za OI. Fali mi još samo svjetska titula", izjavio je Cernogoraz, koji ne zna porijeklo svojeg prezimena, ali misli da je crnogorsko, a rodio se u bolnici u Kopru jer je Pula bila predaleko. 

Cernogoraz se vraća u Hrvatsku već u utorak jer mu je već "dosta Igara, a mora pomoći ocu u restoranu", a za kraj je izrekao još jednu želju: 

"Ako bi bilo moguće, htio bih da dobijem posao u vojsci ili policiji, kao što su to dobili neki drugi vrhunski sportaši prije mene". 

Anton Glasnović je u finalu bio šesti, ali osmijeh nije silazio s lica. 

"Ovo je čudo, jako sam sretan zbog Giovannia, a ja sam loše počeo da bi potom puštao golubice. Ušao sam u finale što mi je bio i cilj. Imao sam dobar osjećaj, a puno su mi pomogli i savjeti mog brata i trenera Josipa. Eto, ne može proći olimpijsko finale trapa bez Glasnovića, Josip je u Pekingu bio peti u finalu, a ja sam mu bio trener", kazao je Anton Glasnović, koji je ipak nenaviknut na silnu pažnju kojom Britanci obasipaju strijelce na strelištu Royal Artillery Barracks.

"Nikad nisam pucao pred ovoliko ljudi, eto doživio sam i da mi ljudi plješću kada pogodim. To u Hrvatskoj mogu samo sanjati jer je ovo ipak mali sport. Jedini problem na streljani je stalno i brzo izmjenjivanje sunca i oblaka, to stvarno može razbiti koncentraciju", kazao je Anton Glasnović, koji bi poput Cernogorza također kao vrhunski sportaš htio posao u vojsci. 

Hrvatski olimpijski pobjednici Giovanni Cernogoraz i Sandra Perković vraćaju se u Zagreb u utorak i srijedu. 

Cernogoraz se sa cjelokupnom streljačkom reprezentacijom vraća u Hrvatsku u utorak u 14.15 sati, a dan kasnije, u 20.15 sati u zagrebačku zračnu luku slijeće Sandra Perković s trenerom Ivanom Ivančićem. (Hina)

Župan čestitao zlatnom Istrijanu

Župan Istarske županije Ivan Jakovčić uputio je Giovanniju Cernogorzu čestitku za vrhunski sportski rezultat, osvojenu zlatnu olimpijsku medalju.

„Kažu da u sportu treba biti žara, no tvoj je uspjeh zabljesnuo zlatnim sjajem olimpijske medalje, nagradivši svaki napor izvanredne sportske karijere. Iskreno čestitam na Zlatnoj medalji koju u Istru nosiš sa, za nas povijesnih, ljetnih Olimpijskih igara u Londonu 2012. Vjerujem da je svatko u Novigradu i Istri danas ponosan na tvoj vrhunski sportski rezultat, kao i ja. Svjesni koliko takve nagrade znače, ne samo u Tvojoj osobnoj promociji, već i u promicanju Istre i sporta, upućujem riječi zahvale i iskrene čestitke i u ime Istarske županije.“, piše u čestitki zlatnom Istrijanu.

Čestitka predsjednika Ive Josipovića

Predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović uputio je čestitku Giovanniju Cernogorazu povodom osvajanja zlatne medalje na Olimpijskim igrama u Londonu. 

"Srdačno čestitam na osvajanju zlatne medalje u streljaštvu koju ste zaslužili izvanrednom preciznošću u finalnom natjecanju. Ova medalja je kruna Vaših dosadašnjih sportskih rezultata, ali uvjeren sam i najava uspjeha na budućim natjecanjima. Želim Vam još mnogo sportskih uspjeha", stoji u čestitki predsjednika Josipovića.  (H)


Podijeli: Facebook Twiter