Vratili se Istrani sa skijanja

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Prema procjenama istarskog Zbora ucitelja i trenera sportova na snijegu, prvog tjedna u ovoj godini na sedmodnevno i petodnevno skijanje iz Istre je otputovalo desetak tisuca ljudi. U usporedbi s prošlom godinom, 2011. je na skijanje, prema prvim procjenama, otišlo oko 15 posto manje skijaša, iako neke turisticke agencije iz Istre tvrde da ih je otputovalo cak 25 posto manje. Skijaši rekreativci iz svih istarskih gradova krenuli su u nedjelju, 2. sijecnja, a vecina se vratila jucer u vecernjim satima.

Manja grupa skijaša odlucila je provesti bijeli tjedan u Francuskoj i u Sloveniji, no najvece organizirane skupine skijaša odabrale su Nassfeld, Gerlitzen i Gerlos u Austriji te Livigno, Piancavallo, Ravascletto, Folgaria, Passo Tonale, Alta Badia, Kronplatz i Sexten u Italiji. Želeci se uvjeriti u stanje na skijaškim terenima prvog tjedna u sijecnju obišli smo nekoliko skijaških destinacija u kojima su Istrani provodili tradicionalni bijeli tjedan. Odabrali smo dva nama najbliža skijališta i to austrijski Nassfeld i talijanski Piancavallo.

Nassfeld - omiljeno austrijsko skijalište


Nassfeld je novije austrijsko skijalište u koje je u posljednjih desetak godina puno uloženo te je s pravom postalo nova meka koja privlaci hrvatske turiste. Od malog, lokalnog skijališta sa svega 20-ak kilometara skijaških staza pretvorilo se u moderno i mondeno odredište s više od 110 kilometara besprijekorno uredenih staza. Ondje smo zatekli grupu od 60-ak Puljana koji su organizirano proveli bijeli tjedan. Voditelj grupe Predrag Marinkovic kaže da su organizirali tri grupe škole skijanja.

- Ima nešto manje ljudi u odnosu na lani, no to je zanemarivo. Cijene smještaja su ostale iste, ali cijena skijaških karata je porasla, kao i na svim skijalištima. Dobro nam je jer je Nassfeld relativno blizu Istre, na svega 260 kilometara od Pule. Hoteli su predivni i ima mnogo sadržaja za mlade kao što su polivalentne dvorane, diskoklub, sportske dvorane i pregršt apres skija, kafica u kojima se skupljaju skijaši nakon dana provedenog na skijama, prica Marinkovic.



Voditelj škole skijanja u Nassfeldu je Puljanin Branko Uležic, inace tajnik Saveza sportova Grada Pule.

- Imali smo tri grupe i to pocetnike, dvije napredne grupe te samostalnu grupu skijaša. U šest dana prošli smo sve elemente skijaške tehnike po grupama i zadovoljan sam kako su naši polaznici savladali gradivo. Najbitnije od svega je to što se nitko nije ozlijedio. Bilo je, doduše, nešto padova, ali nam lijecnicka pomoc nije zatrebala, zadovoljan je Uležic.

Dok su mladi Puljani skijali u školskim grupama obišli smo padine Nassfelda i uvjerili se u prostranost tog skijališta. Staze nisu previše zahtjevne i strme, a najviše je crvenih i plavih. Za bolje skijaše s kondicijom postoji i 7,2 kilometara duga staza Carnia. Gondola "Millenium express", duga šest kilometara, povezuje dno vale s vrhom Nassfelda i najduža je uspinjaca u Austriji.

Smješteno na tri brda, Nassfeld nama je najbliže austrijsko skijalište. Do njega se dolazi vrlo jednostavno: od Pule do Trsta znamo, zatim krenemo autoputom do Udina, a potom nastavimo prema Tarvisiju i austrijskoj granici. Prije Tarvisija, u mjestu Pontebba silazimo s autoputa i potom vozimo 12 kilometara u brdo preko prijevoja na 1.500 metara nadmorske visine. Cesta je uvijek cista i prolazna, putokaza ima na svakom stupu stoga nije problem naci odredište.

Piancavallo za šetace i obitelji


Istri najbliže skijalište je Piancavallo ponad Aviana. Relativno je malo i broji svega 28 kilometara dobro uredenih staza. Ono što ga cini posebnim je crna staza "Nazionale" s cijeg se vrha puca pogled na venecijansku lagunu i Jadransko more. Staze su dobro održavane, no kad padne kiša - koja zna padati zbog južine i niske nadmorske visine od svega 1.300 metara - snijeg se topi. Iako je priprema staze na zavidnoj razini, hotelski smještaj šteka.



Izuzev par hotela, drugi kapaciteti zaslužuju kljuc u bravu jer su u derutnom stanju. Primjerice, u hotel Park je bolje ne zalaziti. Piancavallo kao mjesto nije loše. Ima klizalište koje radi u popodnevnim satima, šoping centar, staze za bob, staze za skijaško trcanje, restorane, kafice… No vlasnici hotela nikako da krenu u njihovu adaptaciju. Znajuci da su naši gosti izbirljivi po pitanju smještaja, nije cudo što Piancavallo iz godine u godinu ima sve manje skijaša iz Istre. U razgovoru s mještanima saznajemo da ce dogodine krenuti adaptacija nekih hotela te izgradnja dvaju novih.

Unatoc svemu tri autobusa puna školske djece i istarskih obitelji ipak je na Piancavallu provela bijeli tjedan. U razgovoru s nekima od njih doznali smo da se organizatori toga skijanja, Božo i Ivana, doista trude ne bi li im boravak protekao u što boljoj atmosferi. Voditelj škole skijanja u Piancavallu bio je Mario Paljar, predsjednik ZUTS-a Istre.

- Imamo osam grupa skijaša u svim kategorijama znanja i naši ucitelji se strogo drže Hrvatske škole skijanja koja je u posljednjih godina vrlo popularna i priznata diljem Europe. Svi su ucitelji licencirani i imaju potrebno znanje potvrdeno na seminarima HZUTS-a. Kod nas ucitelji bez licence ne mogu raditi. To prepoznaju i naši polaznici koji doslovce upijaju sve što ih naucimo, istice Paljar.

Gosti zadovoljni ponudom i cijenom


Obilazeci skijaške staze na Piancavallu, ali i planinske baite dakako, zatekli smo neke od polaznika Hrvatske škole skijanja. Puljani, Rijecani, Porecani, Rovinjci i Pazinjani… Ukupno je bilo oko 200 naših ljudi. Zabavni mini klub za najmlade u hotelu vodi uciteljica Dolores Ritossa iz Poreca.



- U našem klubu su djeca koja ne skijaju. Do rucka šecemo po snijegu, radimo snjegovica, obilazimo ostale na bebi stazi, ali i crtamo te se igramo u toploj dvorani. Popodne od 17 do 19 sati imamo karaoke, plešemo i zabavljamo se, prica Dolores.

Ivory Sošic ima 14 godina i dolazi iz Poreca. Oduševljena je Piancavallom i društvom koje je upoznala.

- Skijam vec sedam godina, a trenutacno sam u najnaprednijoj grupi škole skijanja. Ucitelj nam je super, našla sam si prijateljice iz grupe, izvrsno se zabavljamo. Jucer smo imali karaoke, a danas idemo na klizanje, oduševljena je Ivory.

Dalibor Mickov u Piancavallu je s ekipom iz Pule. Oni bordaju i sve im je super.

- Vec dvije godine bordamo. Prva liga nam je. Ima nas šest i decki iz organizacije su odlicni. Vjerujem da cemo i dogodine doci ponovo jer nije skupo i možemo se zabavljati, kaže Dado.

Dok smo se vracali s dvodnevnog skijanja po najomiljenijim skijalištima Istrana, kolone vozila s hrvatskim tablicama vozile su u istom smjeru. No bilo je onih koji su tek krenuli na skijanje i odlucili se odmoriti na snijegu u posezoni, kada Talijani i Austrijanci imaju niže cijene.


Podijeli: Facebook Twiter