Vratili 200 tisuća eura, a ostaju bez krova nad glavom?

Sjednica Općinskog vijeća Žminja (A. DAGOSTIN)
Sjednica Općinskog vijeća Žminja (A. DAGOSTIN)

Povicima "Pravo na dom" i "Želimo da država štiti nas, a ne banke" skupina od 30-ak članova istarskog ogranka Živog zida prosvjedovala je danas ispred zgrade Općinskog i Županijskog suda u Puli protiv neučinkovitog pravnog sustava i najavljene deložacije obitelji Milanović iz Brkača pokraj Motovuna, koja je po odluci porečke ispostave Općinskog suda u Puli zakazana za petak, 23. lipnja u 9 sati.

Sud štiti interese banaka

Slučaj obitelji Milanović se započeo komplicirati još prije 15-ak godina kada su za potrebe liječenja i operacije kćerke Matee, koja je  stopostotni invalid s dijagnozom cerebralne paralize u dva navrata podigli ukupno 80 tisuća eura kredita kod jedne RBA štedionice. Matea. Provizije raznim agentima, javnobilježničke pristojbe, rate i kamate kredita učinili su da njihov dug vrtoglavo poraste, pa su unatoč činjenici da su do sada otplatili više od 200 tisuća eura, a dužni su još oko 150 tisuća eura. Doduše, više formalno ne duguju štedionici, već tvrtki RBU nekretnine, koja je od štedionice "otkupila" jedini dom Milanovićevih.

- Tu smo zato jer se ova zgrada iza nas nije stavila na stranu ove nesretne obitelji, na stranu građana već štiti samo interese banaka. Za posuđenih 80 tisuća eura, uz zelenaške kamate koje nitko ne bi mogao vratiti, ova bi obitelj trebala platiti pet puta više. I to štedno kreditnoj zadruzi koja je osnovana u Austriji s početnim kapitalom od 7,5 eura! Prilikom izdavanja kredita uopće nisu provjeravali kreditnu sposobnost Milanovićevih, već ih je samo zanimala njihova jedina nekretnina. Takve zadruge su u Hrvatsku plasirale gotovo pola milijarde eura, prekršile sve moguće zakone RH i tim su radnjama u Hrvatskoj stekle više od 200 vrijednih nekretnina na atraktivnim lokacijama, istaknuo je član Živog zida i vijećnik u Skupštini Istarske županije Damir Grünbaum.

Obitelj stavljena pred streljački vod

Prema njegovim riječima, sedmeročlana obitelj Milanović stavljena je pred streljački vod i trpi veliku nepravdu.

- U tom streljačkom vodu su javni bilježnici, suci i političari koji to godinama toleriraju. Nije slučajno da se u ovom konkretnom slučaju uporno zakazuju deložacije, ovo je već treća u mjesec i pol dana, a sve se to događa u trenutku kada je u saborsku proceduru upućen zakon kojim će djelovanje i poslovanje tih famoznih štedno kreditnih zadruga konačno postati ilegalno.

Novinarima se obratio i Lino Milanović, glava obitelji, koji je kazao da je novac za otplatu kredita najprije uplaćivao u Austriju, potom u Makarsku te na koncu u Medulin. Za sve što se događa krivi neučinkovitu pravnu državu, a sucu koji je nadležan za ovaj predmet je poručio "da vrati pare koje je dobio od zadruga i nastavi živjeti pošteno".

- Nažalost, ovo je dokaz da u Istri nisu samo "rože e fiori", da i mi bolujemo od istih bolesti kao i cijela Hrvatska. Pozivam sve ljude, novinare i političare u Brkač. U petak ćemo stati uz obitelj Milanović i učinit ćemo sve da bi im pomogli. Ono što se nekima neće svidjeti je i činjenica da su svoj dolazak na deložaciju najavili i neki strani novinari, i to će zaista biti jedna negativna reklama za Istru i Hrvatsku usred turističke sezone, poručio je Grünbaum.

(L. SLIJEPČEVIĆ)



Podijeli: Facebook Twiter