Vratila vlasniku kuvertu sa 17 tisuća kuna

(M. MIJOŠEK)
(M. MIJOŠEK)

Kada je u obilasku trgovačkog centra Billa slučajno stala na bijelu kuvertu na podu 64-godišnja Puljanka Stana Hajling nije ni slutila što se u njoj nalazi. No, kada ju je podigla i zavirila unutra vidjela je veliki snop novčanica od čega joj je zastao dah.

Poštena Puljanka nije, međutim, dvojila ni časa. S obzirom da je gluhonijema osoba koja teško nalazi osobu s kojom se može sporazumjeti odlučno je krenula put Verude Porat gdje živi Svetlana Cukerić, predsjednica Udruge gluhih i nagluhih osoba Istarske županije, čiji je gospođa Stana član već tri desetljeća. Uz pomoć Svetlane, otišle su na policiju i predale kuvertu.

- Strašno sam se uplašila kad sam zavirila u kuvertu. Znam samo da su mi ruke zadrhtale i da mi je srce počelo jako lupati, a novac nisam htjela niti taknuti. Tako da nisam niti vidjela o kojem se iznosu radi, znala sam samo da ima puno novčanica. Nisam znala što bih pa sam odlučila otići do Svetlane da mi pomogne, ispričala nam je gospođa Hajling uz pomoć tumača, same Svetlane.

Kako nam je ispričala Svetlana, one kuvertu nisu uopće otvarale sve dok nisu došle u policiju.

- Nisam htjela ništa dirati, jer nikad ne znaš čije je. Moglo se dogoditi da smo novac vratile, ali bi se uvijek pitale je li to baš pravi vlasnik ili je tek netko rekao da je njegov. Ovako smo odlučile prepustiti taj posao policiji, neka oni utvrde tko je pravi vlasnik i vrate mu ono što je izgubio, kaže Svetlana i dodaje da su se njih dvije doista uputile na policiju gdje je službenik otvorio kuvertu i tek tada su svi zajedno izbrojali 17 tisuća kuna koliko se nalazilo unutra. Srećom, u kuverti se nalazila i potvrda o isplati na ime osobe koja je novac podigla te je policija ubrzo stupila s tom osobom u kontakt i novac je bio vraćen pravom vlasniku.

- Novac je pripadao jednom poslovnom čovjeku koji je novac podignuo za plaće. Bio je neizmjerno zahvalan na vraćenom novcu, a Stani je dao čak i više nego je trebao, oko 20-ak posto. Naglasio je da i sam uvijek rado pomaže onima kojima je pomoć potrebna te da je uvjeren da mu je upravo stoga novac i vraćen, jer se dobro uvijek dobrim vraća, rekla nam je Svetlana Cukerić. (Sandra ZRINIĆ TERLEVIĆ)

VIŠE PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter