Vrata širom otvorena samo za zrmane!

(M. MIJOŠEK)
(M. MIJOŠEK)

"Korupcija je zatrovala mnoga područja javnog, gospodarskog i političkog života u Istri. Ona ugrožava jednakost i sigurnost građana te predstavlja negaciju pravne države. Ako želimo pravedno društvo jednakih mogućnosti, korupciju moramo iskorijeniti", poručili su u četvrtak na konferenciji za novinare predstavnici nevladinih udruga okupljeni u Civilnu platformu Istre predstavljajući novu kampanju pod nazivom "Klijentelizam ubija". Iako nisu govorili o konkretnim primjerima, istaknuli su da građani Istre jako dobro znaju kako se na Poluotoku dogovara i dobiva posao, aludirajući pritom na političku podobnost, stranačku iskaznicu i poslušnost.

- Zapošljavanje "preko veze", pogodovanje podobnima i kažnjavanje onih koji misle drugačije, toliko su uobičajene pojave u našem društvu, pa tako i u Istri da se sve više smatraju nepromjenjivima. No građani moraju znati da to nije normalno i prvi korak je javna osuda ali i prijava klijentelizma koji znači zlouporabu položaja i spada u kazneno djelo, rekao je Goran Matić iz Zelene Istre. Dušica Radojčić se osvrnula na politički klijentelizam kao oblik korupcije u vidu potkupljivanja uslugama koje nisu izražene u novcu, već primjerice dijeljenjem položaja ili zapošljavanjem.

- Za politički klijentelizam je karakteristično da se stranački interes štiti tako da se pristup pozicijama, poslovima ili informacijama koje bi trebale biti na raspolaganju svima pod jednakim uvjetima, omogućava samo podobnima, kazala je Radojčić i upozorila da je takav korumpirani način dijeljenja pozicija u tijelima javne uprave, u Istri svakodnevnica.

U sklopu kampanje, aktivisti su predstavili umjetničku instalaciju pod nazivom "Vrata za zrmane". I dok su jedna vrata okovana lancima i simbolično prikazuju zabranu ulaska svima koji nisu podobni, "vrata za zrmana" uvijek su širom otvorena ali samo za zrmane.

Iz Civilne platforme poručuju da osim stvaranja atmosfere javne osude, suzbijanje klijentelizma zahtijeva demokratizaciju nadzora i upravljanja nad javnim dobrima. Smatraju da bi se uključivanjem predstavnika oporbe, radnika i građana u rad nadzornih i upravljačkih tijela ukinula koncentracija moći u rukama nekoliko osoba, što je ujedno osnovni izvor klijentelizma i korupcije. Kampanja je krenula iz Pule, a u narednim danima provodit će se u svim gradovima u Istri od 9 do 14 sati a sutra u borbu protiv klijentelizma, aktivisti kreću iz Rovinja. (D. BAŠIĆ-PALKOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter