Vrata Eurosonga otvorena svima

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Pozivni natjecaj za najizvodenije skladatelje i javni natjecaj za sve ostale odlaze u povijest - Dora 2011. funkcionirat ce po posve novom programu nalik reality showu. Dok je Dora do sada trajala samo jedan vikend i održavala se u Opatiji, iduce ce se godine natjecanje održati u Zagrebu i trajat ce u terminu od 22. sijecnja do 5. ožujka.

Nalik njemackom izboru, koji je prošle godine organiziran po istom receptu na kojem ce se temeljiti devetnaesti izbor hrvatskog predstavnika na natjecanju Pjesma Eurovizije 2011., iduca ce se Dora sastojati od šest izlucnih emisija u kojima ce se predstaviti dvadeset i cetvero izvodaca izabranih na audiciji. U sedmoj, finalnoj emisiji ostat ce dvoje najboljih medu kojima ce biti izabran pobjednik.

Svi oni koji se žele upustiti u avanturu zvanu Dora 2011., a zadovoljavaju propisane uvjete, tj. državljani su Republike Hrvatske rodeni do 10. svibnja 1995. godine, mogu se prijaviti na natjecaj koji je otvoren do 3. prosinca.

Upitna atraktivnost izbora


Ovim potezom vrata Eurosonga otvaraju se apsolutno svima, i poznatim pjevacicama, pjevacima i grupama, i novim, neotkrivenim talentima kojima ce možda upravo Dora biti ulaznica za hrvatsku i europsku glazbenu scenu.

Iako preferira festivalski tip izbora, rijecki skladatelj i uspješni eurovizijski sudionik Andrej Babic smatra da je do promjene u natjecanju svakako trebalo doci jer postojeci sistem nije davao željene rezultate.



- Sad samo treba vidjeti što ce biti s ovim sistemom, hoce li zaživjeti. Kopija je njemackog sistema koji se pokazao uspješnim pa možda uspije i kod nas... Iako je sistem novi, sumnjam u atraktivnost natjecanja jer pretpostavljam da se netko s afirmiranom karijerom nece javljati na audiciju, barem to u Njemackoj nije bio slucaj. S druge strane, na Eurosongu nije bitno je li netko popularan u zemlji iz koje dolazi ili ne, veli Babic kojeg više muci "povezivanje" izvodaca s pobjednickom pjesmom.

U potrazi za autorima


Naime, osim izvodaca koji ce nas predstavljati na Eurosongu u njemackom Düsseldorfu, u finalnoj emisiji 19. Dore doznat cemo i koju ce pjesmu on izvoditi. Po novim pravilima, strucni ce ocjenjivacki sud izabrati tri autora koji ce ponuditi svoje skladbe medu kojima ce žiri i televizijski gledatelji birati najbolju.

- Mislim da je izbor autora stvar osobne procjene žirija. Vjerojatno ce pozvati hitmejkere s liste najizvodenijih autora koji ce znati kako napisati pravi hit. Problem je u tome što je teško napraviti pjesmu koja ce odgovarati razlicitim izvodacima. Ja sam više za to da se prvo izabere pjevac i da se onda nade pjesma koja je najbolja za njega, odnosno da se, nakon što se izabere pjevac, za njega napiše posebna pjesma koja ce mu najbolje odgovarati, kaže Babic.



Pjevacki talent najbitniji


Dok on smatra da ce se na nedavno raspisan HRT-ov natjecaj prijaviti neafirmirana glazbena imena, Neda Parmac, clanica trija Feminnem koji nas je ove godine predstavljao u Oslu, misli da ce medu potencijalnim pobjednicima 19. Dore biti i poznatih pjevackih imena.

- Tko god da se prijavio na Doru, pjevacki ce mu talent biti najbitniji. Što se tice te najave da ce Dora postati reality show, ne znam... Mislim da izbor nece imati formu tipicnog realityja. Ne znam kako ce sve to izgledati, ali pretpostavljam da ce Hrvatska televizija to dobro organizirati i da ce gledatelji pratiti natjecanje. Buduci da uvijek imaju naviku kritizirati pobjednicku pjesmu, što srecom s našom nije bio slucaj, preporucam im da uzmu telefone u ruke i glasaju da bi pobijedio njihov favorit, porucila je Neda koja je, baš kao i njezine kolegice iz grupe, i sama na domacu glazbenu scenu stigla zahvaljujuci nastupu u realityju.



Kakve ce biti posljedice novih pravila, prema kojima ce iduce godine biti organizirana devetnaesta Dora, teško je predvidjeti. Tko zna, možda se i u našoj zemlji ponovi ovogodišnji njemacki scenarij. Da podsjetimo, Njemacku je ove godine u Oslu predstavljala devetnaestogodišnja Lena Meyer-Landrut, pobjednica talent showa "Unser Star für Oslo" na koji se prijavila unatoc izostanku profesionalnog pjevackog iskustva. Nakon što je oduševila svoje sunarodnjake, mlada i do tada nepoznata pjevacica osvojila je i citavu Europu i, u konacnici, postala pobjednica 55. Eurosonga.


Podijeli: Facebook Twiter