Vraceni u najviši turisticki razred

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Kanegra, Stella Maris, Valbandon, Kempinski i neke druge istarske turisticke destinacije na podrucju Umaga, Buja, Fažane i Novigrada ponovno su vracene u A razred najnovijim izmjenama pravilnika o razvrstavanju mjesta u turisticke razrede koje je donijelo Ministarstvo turizma.

Ocito su žalbe istarskih turistickih zajednica na pravilnik, koji je donesen na jesen i kojim su pojedina mjesta, koja ostvaruju najveci turisticki promet, nepravedno zbog nesrazmjera podataka Državnog zavoda za statistiku i stvarnog stanja na terenu razvrstana u C razred, urodile plodnom.

Naravno da turisticke zajednice, koje su se žalile da bi zbog administrativne pogreške cijeli sustav time izgubio 2,3 milijuna kuna, pozdravljaju tu odluku, a još bi sretnije bile da se to ucinilo i puno ranije, a ne u špici sezone.

U Novigradu, gdje su u A razred vraceni autokamp Mareda te Bužinija, gdje se nalazi velik broj privatnih iznajmljivaca, direktorica TZ-a Vesna Ferenac komentira da su izmjene stigle prekasno kao što je to bio slucaj i s novim nacinom naplate boravišne pristojbe od nauticara. Dosad su zbog toga zabilježili gubitak od pedesetak tisuca kuna.

Njena kolegica u susjednom TZ-u Umag Sanda Bravar Radizlovic kaže pak da ce zbog otezanja s donošenjem izmjena na pravilnik njezin TZ imati gubitak od oko 150 do 180 tisuca kuna. Ipak, veseli je što ce konacno Kempinski, Stella Maris te kamp Park Umag biti u zasluženom A razredu.

Inace, na podrucju Umaga u najviši su razred prešli Babici, Crveni Vrh, Cepljani, ?uba, Finida, Juricani, Kmeti, Križine, Materada, Monterol, Murine, Petrovija, Seget, dio Svete Marije na Krasu, Valica, Vardica i Vilanija.

"Bolje ikad nego nikad", komentirao je izmjene celni covjek bujskog TZ-a Valter Basanesse, gdje su u A razred vracena naselja Kanegra i Škrile, gdje se nalazi hotel Casino Mulino.

- Srecom u predsezoni nismo imali znacajan gubitak jer se vecina gostiju ocekuje tek nakon 1. srpnja. Medutim, mislim da ce ove izmjene donijeti probleme velikim hotelijerima koji samo u mjesec dana po dva puta moraju mijenjati program, veli Basanesse.

I Melita Perokovic iz Fažane je zadovoljna konacnim ishodom žalbi te istice da, srecom, ne bi trebali imati vecih gubitaka zbog Valbandona zato što ce kamp Bi Village, koji tamo cini vecinu turistickog prometa, najveci broj nocenja ostvariti upravo tijekom srpnja i kolovoza.


Podijeli: Facebook Twiter