Vraćanje sjaja vodnjanskom starom gradu

Ekomuzej na vodnjanskoj Placi (M. ANGELINI)
Ekomuzej na vodnjanskoj Placi (M. ANGELINI)

Vodnjanska udruga Istarsko - Ekomuzej, koja je osnovana prošlog ljeta, u suradnji sa svojim "počasnim članom", Gradom Vodnjanom, sudjelovala je u organiziranju popločavanja dijela starog grada te vraćanju sjaja zapuštenim gradskim prostorima, voltama i prilazima koji povezuju starogradsku jezgru s glavnim trgom. Svakodnevno raste broj članova koji se aktivno uključuju u rad i obogaćuju zbirku izloženih predmeta te proizvoda u ponudi Ekomuzeja, ističu u Udruzi.

Stalna postava Ekomuzeja, koji se nalazi na vodnjanskom glavnom trgu, obogaćena je predmetima iz Memorijalne zbirke Erminio Vojvoda. U tijeku je priprema internetskog rješenja za dinamični katalog koji bi omogućio prikaz svih izloženih predmeta, uređenih prostora, aktivnih osoba i izvornih proizvoda.

- Pokretanjem turističke manifestacije "Prva godina vrednovanja vodnjanskih tradicija" u suradnji s Gradom, lokalnom Turističkom zajednicom i istarskom podružnicom Slow fooda, željeli smo promijeniti percepciju Vodnjana, pogotovo kod stranih posjetitelja. Uspjeli smo iznenaditi i domaću publiku vraćanjem u upotrebu stare krušne peći i pripremom proizvoda na tradicionalan način, ali i multikulturalnim pristupom, rekla je agronomkinja Bernardina Hlevnjak Pastrovicchio iz srodne vodnjanske Udruge Informo.

Zahvaljujući suradnji s Centrom za nematerijalnu kulturnu baštinu Etnografskog muzeja Istre, navela je, projektom "Vin de ua" uspjeli su dokumentirati tradicionalnu berbu i pripremu vina te izložiti predmete u Pazinu i Pićnu. Pokrenuli su također projekt didaktičke farme.

Naime, u suradnji s Osnovnom školom Vodnjan i uz suglasnost Skupštine Istarske županije, prilagodili su jednu štalu u sklopu škole, a u tijeku je priprema idejnog rješenja za biodinamički vrt i uključivanje u međunarodni program Eko škola. Udruga Informo je suosnivač Zaklade Ars et Labor koja djeluje s ciljem očuvanja kulturne baštine Istre, promicanja i podizanja umjetničkog stvaralaštva te kulturnog djelovanja u Istarskoj županiji. (P. LUKEŽ)

CIJELI TEKST PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter