Vraćanje sjaja Mornaričkom parku

Mornarički park ove godine slavi 150 rođendan
Mornarički park ove godine slavi 150 rođendan

Sadnjom cvijeća i prvih mladih stabala u Mornaričkom parku prigodno je obilježen ovogodišnji Dan planeta Zemlje. Kako je pritom naglasio gradonačelnik Boris Miletić, veseli ga što su upravo djeca ta koja odrađuju sadnju u parku.

- Drago mi je što već najmlađe učimo o zaštiti okoliša i uređenju parkova. Ujedno apeliram na sugrađane, pogotovo mlade, da svi zajedno moramo štititi javnu imovinu. Na žalost, već tijekom uređenja parka i izgradnje fontane bilo je devastacija pa smo tu fontanu, koja nije još ni dovršena, morali popravljati. Svaka utrošena kuna u popravke mogla je biti utrošena u nešto novo, naglasio je gradonačelnik.

U planu je do kraja godine postaviti javnu rasvjetu, vodnu i elektro instalaciju te posaditi još biljaka, stabala i grmlja, postaviti pločice s nazivima biljaka te urediti postojeću skulpturu u parku. U 2014. planiramo postaviti sustav za navodnjavanje, ogradu oko parka i drugo, a to će naravno ovisiti o klimatskim i financijskim uvjetima. Sve dakako radimo s ciljem da vratimo stari sjaj ovom prelijepom parku, istaknula je Loris Mošnja iz gradskog Odsjeka za zaštitu okoliša.

Prema riječima direktorice Turističke zajednice grada Pula Sanje Cinkopan Korotaj, TZ se uključio jer smatraju da su parkovi kultura jednoga grada.

- Zajedno s Odsjekom za kulturu Grada Pule i voditeljicom Lidijom Mussi osmislili smo i prigodan cjelogodišnji program kojim će se obilježiti značaj parka u kojeg namjeravamo dovesti puno djece i članove raznih institucija jer moramo kod ljudi, pogotovo najmlađih stanovnika našega grada, osvijestiti njegove vrijednosti, rekla je Cinkopan Korotaj.

Iako su u planu bili i prigodni koncerti od njih se za sada odustalo, kaže Cinkopan Korotaj, iz straha od devastacije parka, ali će se zato održati neke druge aktivnosti.

Tijekom ove godine u park će se uložiti ukupno 800 tisuća kuna, od čega TZ izdvaja za uređenje fontana 300 tisuća kuna, a ostalo izdvaja Grad Pula putem programa Herculanee.

Samo tijekom ove godine u sadnju novog biljnog materijala u taj park utrošit će se 150 tisuća kuna. Video nadzor za sada nije u planu, odgovorio je gradonačelnik na novinarsko pitanje, ali se nada da će već uvođenje javne rasvjete znatno osujetiti namjere potencijalnih vandala.

Sadnji cvijeća prisustvovala su djeca iz dječjih vrtića More i Izvor s Verude te polaznici Eko-škole pulske Gimnazije na čelu s profesoricom Teodorom Beletić. (S. ZRINIĆ TERLEVIĆ; snimio M. ANGELINI)


Podijeli: Facebook Twiter