Vracaju se ukinuti centri za socijalnu skrb

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ni tri mjeseca otkad su u sklopu reforme socijalnog sustava osnovani zavodi za socijalnu skrb na razini županija, koji su objedinili rad dotadašnjih centara za socijalnu skrb, nova je Vlada najavila vracanje na staro jer je sistem zakazao. Ministarstvo socijalne politike i mladih, naime, u tijeku je donošenja novog Zakona o socijalnoj skrbi kojim ce se "centri za socijalnu skrb ustrojiti sukladno ranije važecoj mjesnoj nadležnosti".

- Postojeci ustroj nije se pokazao ucinkovitim. Medutim, do donošenja novog zakona zavod za socijalnu skrb u županiji funkcionirat ce na postojeci nacin uz upute da se strucni radnici posebno angažiraju u zaštiti prava korisnika, odgovorila je potpredsjednica Vlade i nadležna ministrica Milanka Opacic.

No, u meduvremenu su potrošeni milijuni kuna na prilagodbu prošlogodišnjem Zakonu o socijalnoj skrbi koji ce se, ocito, ponovno mijenjati, a prema kojem su dosadašnji centri za socijalnu skrb izgubili svoju pravnu osobnost i postali podružnice zavoda.

Kako saznajemo, u Istarskoj su županiji centri za socijalnu skrb morali izdvojiti iz redovnih sredstava oko 200 tisuca kuna za uspostavu novog ustroja. Djelomicna je pomoc stigla iz proracuna Istarske županije - oko 40 tisuca, a nešto je donirao Grad Pazin. Na naše pitanje hoce li sada, nakon što je ispalo da je novac uzalud potrošen, tražiti od resornog ministarstva njihov povrat, naši su se sugovornici nasmijali.

- Nitko ta sredstva nece vratiti, a novac je zasigurno mogao biti potrošen u bolje svrhe. Na nama je da radimo po zakonu, a na odluke koje se pišu u Zagrebu nemamo utjecaja. Još nitko ne zna ni što ce, osim vracanja starog ustroja, donijeti novi Zakon o socijalnoj skrbi po pitanju prava korisnika, vele socijalni radnici koji su zamolili za anonimnost.

Na valu reforme pocetkom prosinca s radom je zapoceo i Zavod za socijalnu skrb u Istarskoj županiji. Iako se ocekivalo da ce sjedište biti u bivšem centru za socijalnu pomoc u Puli, koji broji najviše korisnika socijalne pomoci (više od 1.900) te ima 40 zaposlenika, Zavod je oformljen u Pazinu gdje je dotad djelovao tek manji centar za socijalnu skrb.

Time su kao zasebne ustanove prestali raditi centri za socijalnu skrb u Puli, Bujama, Labinu, Rovinju i Porecu koji su postali njegove podružnice.

- Zaista ne možemo vidjeti je li sadašnja organizacija koja je išla k objedinjavanju administracije i ujednacavanju rada bolja ili lošija. Uložili smo puno truda i velika sredstva da bismo se prilagodili novom zakonu jer bilo je potrebno uvesti elektronsku podlogu koja ce objediniti sve bivše centre u Istarskoj županiji, kaže privremena ravnateljica novoutemeljenog zavoda Pavita Jelincic.

Prema našim informacijama, Ministarstvo je odlucilo vratiti nadležnost centrima upravo na traženje bivših centara, izmedu ostalog i onih iz Istre, koji smatraju da nije postignut cilj - decentralizacija i lakša dostupnost usluga. Posebice spornim neki smatraju to što je Zavod u Pazinu, a ne u Puli gdje se isplacuje više od polovice novcanih pomoci na razini Istre, dok se ostala polovica isplacuje iz preostalih pet mjesta - Buje, Pazin, Labin, Rovinj i Porec.

Do izmjena zakona zavodi ce, osim poslova novcanih potpora i naknada, obavljati i postupke posvojenja i udomiteljstva te poslove iz obiteljskopravne zaštite. U tu su svrhu osnovani posebni odjeli za djecu, mladež i obitelj te odjel za odrasle osobe, a uveden je i prijemni ured u kojem se pružaju informacije i pomoc gradanima pri ostvarivanju socijalnih prava. (Maša JERIN)

Djeca u Hrvatskoj predugo cekaju na posvajanje

U Hrvatskoj je potrebno skratiti proceduru vezanu uz posvajanje i udomljavanje djece kako bi ona prosjecno krace boravila u domovima, a tim je povodom ministrica socijalne politike i mladih Milanka Opacic uponedjeljak održala radni sastanak s clanovima Udruge sudaca za mladež, obiteljskih sudaca i strucnjaka za djecu i mladež. Napomenula je da su u ministarstvu osnovali poseban odjel koji ce voditi racuna o udomiteljstvu i o posvajanju, cime ce, nada se, i sa svoje strane dati poticaj cijelom sustavu da ti procesi brže teku. Najavila je kako ce razmotriti i davanje vecih ovlasti djecjim domovima jer njihovi zaposlenici ipak najbolje poznaju "situaciju svakog djeteta te odnos roditelja prema toj djeci", a time bi se, dodala je, pomoglo centrima za socijalnu skrb. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter