Vracajte pola božicnice!

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Božicnice u državnim i javnim službama mogu se isplatiti u iznosu od 625 kuna, odlucila je Vlada, koja od svih korisnika državnog proracuna koji su isplatili božicnicu u višem iznosu traži da se usklade s tom odlukom. Prevedeno, Vlada ocekuje povrat pola vec isplacene božicnice prema kolektivnom ugovoru. No, umjesto povrata novca, državu bi mogle zasuti tužbe, jer je božicnica kolektivnim ugovorom utvrdena u iznosu od 1.250 kuna i odluka Vlade to ne može poništiti. Radnicima koji su božicnicu vjerojatno vec i potrošili, a osim u dijelu zdravstva ona je, prema sindikalnim podacima, u punom iznosu isplacena i na 20 fakulteta, nitko ne može prisilom oduzeti isplaceno.

- Svi korisnici državnog proracuna koji su isplatili nagrade vece od 625 kuna svoju ce odluku morati uskladiti s Vladinom odlukom. Korisnici proracuna ne mogu isplacivati božicnice prije nego što to odluci Vlada. Tako je bilo prijašnjih godina, tako je i ove, porucila je Jadranka Kosor, predsjednica Vlade. Braneci prepolovljenu božicnicu koja ce proracun koštati 152 milijuna kuna, ministar financija Ivan Šuker istice da je Vlada za regres u ovoj godini isplatila oko 302 milijuna kuna, 63 milijuna kuna za darove djeci (u što nije ubrojeno zdravstvo), dok je kolovoški rast placa u obrazovanju za 2,3 posto državu koštao 90 milijuna kuna u ovoj godini.

Sindikati pozivaju clanove na pokretanje tužbi, za što ce im oni osigurati pravnu pomoc. Tvrde da je ovogodišnja božicnica dobivena bitka. Radnike koji su primili božicnicu u punom iznosu pozivaju da ne vracaju novac jer je nagrada isplacena u skladu s važecim kolektivnim ugovorom. Odluka Vlade ne može ga poništiti.


Podijeli: Facebook Twiter