Vraća se zima, slijedi desetak hladnih dana

Ilustracija (Arhiva GI/M. ANGELINI)
Ilustracija (Arhiva GI/M. ANGELINI)

Godina je započela izrazito kišovito. Je li to naznaka da nas nakon dvije sušne godine očekuje jedna iznadprosječno kišovita?

Prvih tridesetak dana ove godine jasno pokazuje da nas po vremenskim prilikama očekuje nešto drukčija godina u odnosu na posljednje dvije.

Vidljivo je to prvenstveno po količini oborina, po temperaturama zraka i po broju kišnih dana od početka godine. U Puli je od početka godine palo gotovo 200 litara kiše po metru četvornom, tek je nešto manje zabilježeno u središnjim i sjevernim područjima poluotoka.

Slično je bilo 2010. godine, koja je započela vrlo kišovito, obilne kiše su se nastavile tijekom čitave godine te je bila najkišovitija u nekoliko desetljeća.

Valja spomenuti da je dosad zima bila dosta topla, temperature zraka su nekoliko stupnjeva iznad prosjeka, a u prvih tridesetak dana zabilježeno je čak 12 kišnih dana.

Do kraja zime ostaje tek dvadesetak dana, no to je svakako dovoljno da nas neugodno iznenadi. Prognoze vremena pokazuju da se kraj zime još ne nazire.

Slijedi nam desetak vrlo hladnih dana u kojima će biti dosta bure, niskih temperatura, ali srećom s malo oborina, odnosno malo ili potpuno bez snijega. Hladno će vrijeme potrajati do pred kraj veljače, a prva najava proljeća vjerojatno se neće osjetiti do početka ožujka.

Za vikend i početkom idućeg tjedna, kada je vrhunac karnevala, bit će hladno, umjereno oblačno, ali u Istri bez oborina. Puhat će umjerena bura koja će osjećaj hladnoće dodatno pojačavati.

Na kraju možemo se podsjetiti prve polovice prošlogodišnje veljače i vrlo jakog zahlađenja koje je zahvatilo i Istru. Idući dani sigurno neće biti toliko hladni, ali će to svakako biti najhladniji period ovogodišnje zime.

Noćne će temperature biti znatno ispod ništice, dok će one dnevne biti tek nekoliko stupnjeva iznad ništice.

Kao i prošle godine, izostat će snježne oborine, a samim time i problemi u svakodnevnim aktivnostima. (Mario GRABAR)


Podijeli: Facebook Twiter