Vraca se Black Sabbath

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Legendarna heavy metal skupina Black Sabbath objavila je u petak da se vraca na scenu u originalnoj postavi te najavila za iducu godinu povratnicki album i svjetsku turneju.

Pjevac Ozzy Osbourne, gitarist Tony Iommi, basist Geezer Butler i bubnjar Bill Ward izjavili su na konferenciji za novinare u legendarnom klubu Whiskey Go Go na Sunset Stripu da ce u lipnju 2012. nastupiti na Download festivalu u Engleskoj, nakon cega krecu na svjetsku turneju.

Clanovi benda, koji je osnovan 1969. u Birminghamu u Velikoj Britaniji, rekli su da rade na novom materijalu za album koji bi trebao biti objavljen u jesen iduce godine. Album još nema naslov, a producirat ce ga Rick Rubin.

- Sad ili nikad. Osjecamo se odlicno i sve je jako dobro. To je poput navlacenja stare rukavice. To je fantasticno, kazao je Tony Iommi u klubu u kojem je Black Sabbath prije 41 godine održao svoj prvi koncert u Los Angelesu.

Cetvorica glazbenika, sada u 60-im godinama života, svoj su posljednji studijski album s izvornim materijalom izdali davne 1978. pod nazivom "Never Say Never". Nakon toga izdani su još neki albumi, ali u drugoj postavi jer je 1979. iz benda otišao pjevac Osbourne da bi poceo solo karijeru.

Sedam godina kasnije otišli su i Butler i Ward, a Iommi je kao jedini preostali clan originalne postave nastavio izdavati albume do sredine 90-ih.

Osbourne, Iommi i Butler našli su se 1997. ponovno zajedno na pozornici na Ozzyjevoj turneji, a u prosincu 1997. su se svi okupili na koncertu u rodnom Birminghamu, što je bilo prvo okupljanje originalne postave u zadnjih 20 godina. Godinu dana kasnije izašao je Reunion, live album snimljen prilikom tog koncerta, nakon cega je stara cetvorka odradila turneju po cijelome svijetu.

Glasine o mogucem ponovnom okupljanju benda, koji se smatra pionirom heavy metala, kružile su posljednjih mjeseci.

Ozzy Osbourne je podsjetio da su proteklih godina u cetiri navrata pokušali ponovno zajedno raditi. "Ovaj put, iz nekog carobnog razloga, napisali smo sedam ili osam pjesama", kazao je.

Bend još nije snimio novi materijal u studiju, a nisu ni objavili datum pocetka svjetske turneje.

Black Sabbath je 2006. u SAD-u primljen u Kucu slavnih Rock and Rolla. Prodali su više od 70 milijuna albuma širom svijeta.


Podijeli: Facebook Twiter