Vožnja taksijem Teatra EXIT

Marino voli sve životinje
Marino voli sve životinje

Teatar Exit iz Zagreba gostovao je u četvrtak Umagu pred brojnom publikom s posljednjom hit predstavom "Taksimetar" u režiji Matka Raguža. Riječ je o adaptaciji romana istaknutog slovenskog književnika, scenarista i filmskog redatelja Gorana Vojnovića, dobitnika brojnih nagrada.

U angažiranoj komediji, s elementima slojevite socijalne drame, gdje se kroz fragmente života vozača taksija, Romana Pušića i putnika koje vozi, prepoznaju otužne sudbine ljudi iz gotovo svih društvenih slojeva nevesele hrvatske stvarnosti, odlične uloge ostvarili su Zijad Gračić (taksist) i Robert Budak (svi putnici).

Munjevito mijenjanje uloga i karaktera

Taksist Roman je višekratni luzer, personifikacija tipičnog predstavnika današnjice koji se na prijelazu iz jednog političkog sustava u drugi, zbog svojih moralnih uvjerenja nije "snašao" i obogatio u novoj tranzicijiskoj državi, što mu se odrazilo i na raspad braka, pa se njegovo pitanje u početnoj sceni predstave: "...Više ne znam što je danas pošteno, a što nije?.." provlači kroz čitav tijek radnje, koja se odvija u taksiju u razgovoru između vozača i putnika.

Zanimljive, zahtjevne i uvjerljive uloge od desetak putnika odglumio je Budak, mijenjajući munjevito karaktere, identificirajući se s čitavom galerijom pomalo iskarikiranih likova. Tako se u vožnji taksijem pojavljuju priprosti Bosanac demonstrant – folirant, dekintirani konceptualni umjetnik, nezaposleni "kravataš"(Yuppie), tajanstvena dama sumnjive prošlosti, dementni profesor marksizma, nijemi provokator, neiskusni mladi svećenik, sumnjičavi policajac, transvestit i na kraju, davno napušteni sin Jure koji je Romanova bolna sjenka prošlosti i potajno ga prati te čeka trenutak da mu prepriječi put. To dovodi do majstorskog obrata komedije.

Pojedine scene u predstavi su groteskne, crni humor zabavan, a na trenutke poprilično bolan i dvojben jer gledatelja prisiljava na duboko preispitivanje i iznalaženje iskrenog odgovora na pitanja kakav mu je odnos prema drugačijima, neovisno da li je riječ o pripadniku druge narodnosti, homoseksualcima, transvestitima, osobama s invaliditetom, posebnim potrebama, ljudima treće životne dobi...

Veliki aplauz za odlične glumce

Uz nezaustavljive ispade smijeha, ali i niz moralnih dilema u kojima je i publika bila kao jedan "veliki putnik u taksiju CRO -društvenih promjena", Gačić i Budak su maestralnom glumom, preznojeni od ubrzanog tempa predstave, priveli komediju kraju, da bi ih publika potom, tri puta pozivala na pozornicu i velikim aplauzom, ispratila s pozornice.

U publici je vidno zadovoljan sjedio režiser i umjetnički ravnatelj Teatra Exit, Matko Raguž, pa smo ga zamolili da prokomentira kakva je istarska publika.

- Od prvog dana gostovanja, još prije više od dvadeset godina, dogodila se između Tetra Exit i Istre ljubav na "prvo gledanje" koja još uvijek traje i raste. Svaki put nam je iznova lijepo vratiti se Istri, a broj posjetitelja i reakcije umaške publike večeras su potvrda da dopiremo do njih i stoga nas s oduševljenjem dočekuju, izjavio je Raguž.

Gostovanje u Poreču i Pazinu

Predstava nastavlja svoju mini turneju po Istri. U Poreču igra 19. listopada, a u Pazinu 20. listopada. (Sanja BOSNIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter