Vožnja ne iskljucuje cak ni šminkanje

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Prema rezultatima istraživanja koje je provela tvrtka Ford Motor Company, vozaci u Europi daju se lako omesti kad su za volanom.

Anketa koja je obuhvatila više od 4.300 vozaca iz Španjolske, Italije, Francuske, Njemacke i Britanije otkriva da zabrinjavajuci broj i dalje redovito stavlja njih i ostale sudionike u prometu u opasne situacije uslijed korištenja mobilnih telefona, zbog toga što jedu ili piju za volanom, a u nekim slucajevima cak i zbog nanošenja šminke u vožnji.

Štoviše, europski vozaci dosta loše misle o svojim vlastitim vozackim sposobnostima, a cak 62 posto ispitanika nije bilo sasvim sigurno da li bi ponovno položilo vozacki ispit.

Ova anketa jasno pokazuje hitnu potrebu za povecanjem razine koncentracije kad smo za volanom, rekao je Stuart Southgate, direktor Ureda za sigurnost u automobilu, Ford of Europe.



Europska statistika objavljena ove godine pokazuje da je više od 1.5 milijuna ljudi ozlijedeno u prometnim nesrecama širom Europe tijekom 2009. godine. Ford je napravio svoje istraživanje o sigurnosti na cestama kao dio paneuropske turneje Buducnost Sigurnosti (Future of Safety) kako bi stekao uvid u ponašanje vozaca i istražio koje opcije vezane uz sigurnost vozaci najviše cijene na svojim automobilima.

Kod njemackih vozaca zabilježena je najveca upotreba mobilnih telefona tijekom vožnje s time da je cak polovica ispitanika izjavila da su telefonirali tijekom vožnje. Na drugom kraju ljestvice, samo 6 posto britanskih vozaca reklo je da koriste mobilne telefone za volanom.

Talijani su pak najsigurniji u svoje vozacke sposobnosti i 50 posto ih tvrdi da bi mogli ponovno proci vozacki ispit ukoliko bi ga trebali ponovno polagati, za razliku od 30 posto Njemaca.

Po pitanju jesu li muškarci ili žene sigurniji vozaci, samo Nijemci favoriziraju muškarce, njih 22 posto, 21 posto podupire žene o ostali se nisu izjasnili o svojim preferencijama. Suprotno tome, 50 posto Francuza izjavilo je da su žene sigurniji vozaci.

Što se tice sustava sigurnosti u automobilima, ispitivanje pokazuje da su najcjenjenija opcija zracni jastuci, s 25 posto ukupnih glasova u tom segmentu. Odmah dolazi i tehnologija za izbjegavanje sudara pri niskim brzinama.


Podijeli: Facebook Twiter