Vožnja Ipsilonom ne poskupljuje

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Cestarine na autocesti Rijeka - Zagreb, kao i na pravcima u vlasništvu Hrvatskih autocesta (HAC) od 1. lipnja poskupljuju za 15 posto za gotovinsko placanje, dok cijene ostaju iste sadašnjim i novim korisnicima elektronskog sustava naplate (ENC), potvrdili su u cetvrtak ministar prometa Siniša Hajdaš Doncic, predsjednik Uprave ARZ-a Željko Denona i prvi covjek HAC-a Dražen Guštin.

Cestarine Bina-Istre i Autoceste Zagreb-Macelj ostaju nepromijenjene, što znaci da ce vožnja od tunela Ucka do Pule za vozilo prve kategorije i dalje koštati 48, kao što ce i vožnja od Zaprešica do Trakošcana, pravcem kojim upravlja Autocesta Zagreb-Macelj, stajati i dalje 42 kune. Korisnici HAC-ovih karneta, kojima se cestarina placa unaprijed za 25 prolazaka, i dalje imaju popust od 25 posto, ali na nove cijene.

Korisnici ENC-a ili oni koji ce to tek postati, cestarinu ce ARZ-u i HAC-u i dalje placati po starim cijenama. Do kraja lipnja vozaci koji ga još nemaju ENC ce moci od ARZ-a ili HAC-a kupiti po simbolicnih 1,25 kuna.

Ministar je zadovoljan planovima restrukturiranja HAC-a i ARZ-a, no oni, bez podizanja cijena cestarina, ocito nisu dovoljni za oporavak ovih velikih gubitaša. Sada je, medutim, sigurno i to da ce u ove dvije tvrtke biti otpuštanja, postepeno do kraja godine, dokad je krajnji rok za prvu fazu restrukturiranja. Kako je potvrdio Guštin, iz HAC-a mora otici 200-tinjak ljudi, iz ARZ-a, pak, kazao je Denona, njih šezdesetak. Broj blagajnika nece se mijenjati s porastom broja ENC uredaja.

Do kraja godine iz obje tvrtke, i HAC-a i ARZ-a, u posebnu ce se zajednicku tvrtku izdvojiti njihovi odjeli održavanja i naplate cestarina, koji ce moci svoje usluge naplate i održavanja ubuduce nuditi i drugim koncesionarima u Hrvatskoj, ali i bilo gdje u regiji. ARZ-u i HAC-u ce ostati osnovni businesss - upravljanje autocestama. (Bojana MRVOŠ PAVIC/NL)


Podijeli: Facebook Twiter