Vozite sigurno kroz zimu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Nisu svi vozaci ljubitelji bordanja, skijanja i ostalih zimskih sportova i radosti, a putovi, bez obzira na održavanje od strane zimske službe – nisu uvijek ugodni vozacima.

Bez obzira na to, pravilnom pripremom vašeg automobila za zimu, ispravnom tehnikom vožnje i shvacanjem kako je na smrznutoj cesti zaustavni put znatno dulji, lakše cete pregrmiti hladne dane. Donosimo vam nekoliko savjeta kako bismo vas podsjetili kako se zimi ponašati za upravljacem.

Provjerite stanje akumulatora u vašem automobilu on je najosjetljiviji na velike hladnoce. Provjerite svjetla i sustav grijanja. Osim toga, treba provjeriti i stanje rashladne tekucine (antifriza). Napravite check up u servisima jer mnogi ujesen imaju vrlo povoljne servisne akcije.Preporucamo propuhivanje mlaznica za pranje vjetrobranskog stakla, redovito kontrolirajte razinu tekucine, te nikako u posudu ne nalijevati vodu, osim u dozvoljenom omjeru s tekucinom za pranje.

Stavite zimske gume na vrijeme. Prednost zimske gume nad ljetnom može se osjetiti vec pri vanjskoj temperaturi od 6 stupnjeva. Ljetne gume na hladnom gube elasticnost i lošije su od zimskih.



Poseban dizajn gazne površine, kao i specificna smjesa od koje je zimska guma napravljena omoguciti ce bolju upravljivost i kraci put kocenja ne iskljucivo na snijegu, vec i na suhoj cesti pri hladnom vremenu.

Snijeg na vjetrobranskom staklu mora biti potpuno ocišcen prije kretanja, a preporucamo isto napraviti na svim staklima. U tome ce vam pomoci tvornicki ugradeni grijaci, dok ce klima uredaj sprijeciti zamagljivanje stakala.

Kad krenete, napravite test kocenja na cesti (ukoliko niste sigurni), kako biste najbolje uvidjeli njeno stanje. Naravno, prije toga pogledajte u retrovizore kako se netko ne bi zaustavio u vašem prtljažniku.

Na snijegom pokrivenoj cesti izbjegavajte nagla ubrzanja, nagla kocenja, nagle promjene stupnjeva prijenosa i cudne manevre s upravljacem. Umjesto toga vozite polagano, defanzivno, uvijek držite dovoljan razmak od vozila ispred kako biste se mogli na vrijeme zaustaviti.



Posebno budite oprezni na vijaduktima, mostovima i cestama koje su u sjeni (sjeverne strane brda, usjeci, šume…). Cak i ako je cesta u dobrom stanju i pocišcena od snijega i leda, ta mjesta zimi mogu biti vrlo skliska, cak i kad su temperature oko nula stupnjeva.

U gorju i na skijalištima preko noci može napadati toliko snijega da su i najbolje zimske gume uzalud. U toj situaciji lanci su jedini izbor. Postavljanje lanaca preporucamo isprobati kod kuce kako vas snijegom prekrivena cesta ne bi dodatno iznenadila.

Važno je reci kako se lanci postavljaju na ravnoj cesti, a ne kad ste vec krenuli na uspon, dok se skidaju cim se dode do ocišcene ceste. U protivnom lanci ce se brzo potrgati, te pored opasnosti da polome nešto na automobilu, takvi ce smanjiti sigurnost u vožnji.

Ukoliko vam na snijegom pokrivenoj cesti automobil pocne proklizavati nemojte panicno stinuti kocnicu! Umjesto toga pritisnite kvacilo, izravnajte automobil uz pomoc upravljaca i lagano prikocite, ukoliko je potrebno.



Korisno je da automobil ima neki od modernih sigurnosnih sustava koji unapreduju kvalitetu vožnje i sigurnost. To su svakako ABS (vrlo koristan na skliskoj podlozi), kontrola proklizavanja (koristan kod kretanja na skliskom), te ESP koji kontrolira stabilnost, no kao i ostali spomenuti ipak ne može raditi protiv zakona fizike.

Stoga, imajte ih na automobilu, ali nemojte racunati kako ce vam ispraviti sve pogreške. Defanzivna i pametna vožnja na zahtjevnoj podlozi osnovni je preduvjet i najbolje jamstvo da cete živi i zdravi stici na svoje odredište.


Podijeli: Facebook Twiter