Vozim brzo, vozim pijan - i to cesto

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Gotovo svakodnevno citamo o strahotama na cesti, vozacima koji voze u suprotnom smjeru, voze više od 250 kilometara na sat ili pod utjecajem alkohola izazivaju nesrece. Ali, nerijetko vozacima koji redovito krše propise ponovno bude dozvoljeno upravljati vozilom pa ponavljaju kršenja.

Istarska policija je 2010. evidentirala i sankcionirala 37.966 prekršaja ili 104 dnevno. Najviše je bilo nepropisne brzine (9.767), vožnje pod utjecajem alkohola (2.521) i vožnje prije stjecanja prava na upravljanje (390). Proizlazi da je lani prekršaja nepropisne brzine u Istri bilo 27 dnevno, a vozaca pod utjecajem alkohola u prosjeku sedam dnevno.

Deset puta zatecen pijan u vožnji


Prošle je godine sankcionirano oko 30 vozaca koji su dva ili više puta pocinili najteže prekršaje u prometu. Izdvajamo trojicu Puljana te 36-godišnjeg vozaca iz Buja koji je i trajno ostao bez vozacke dozvole nakon što je prošle i pretprošle godine deset puta zatecen u prometu s neregistriranim i tehnicki neispravnim vozilom te pod utjecajem alkohola.

Jedan 43-godišnji Puljanin prošle je godine pet puta sankcioniran zbog vožnje za vrijeme zabrane upravljanja motornim vozilom te zbog alkoholiziranosti. Više je puta zadržavan u zatvoru, i ponovno je zatecen u istovjetnim prekršajima. Jedan 22-godišnji Puljanin prošle je godine cetiri puta zatecen u upravljanju motornim vozilom prije stjecanja prava na upravljanje, a ucestalo je odbijao test na alkohol i droge. Više je puta zadržavan u zatvoru. Treci Puljanin, 44-godišnjak, u ovoj je godini vec tri puta sankcioniran zbog upravljanja pod utjecajem alkohola. Sud mu je odredio zatvorsku kaznu od 24 dana, no samo tri dana nakon izdržane kazne ponovno je zatecen pijan za volanom. Sud mu je ponovno odredio zadržavanje.

Na naša pitanja o tome jesu li kršili prometne propise te što misle o novcanim kaznama, odgovorilo je nekoliko vozaca, ali anonimno. Svi su priznali da su više puta kršili propise, uglavnom se radi o prekoracenju brzine, nepropisnom pretjecanju, korištenju mobitela u vožnji te nevezivanju pojasa.

Uletim u nekoliko "škara"


Zanimljivo, nisu nam priznali da su bar jednom sjeli za volan pod utjecajem alkohola.

- Desilo mi se da žurim pa uletim u nekoliko "škara" pri pretjecanju. Novcane kazne su potpuno u redu, no vozaci se redovno izvlace na raznorazne nacine i izbjegavaju sankcije, kazao nam je 40-godišnjak.

- Više puta zaboravim zakopcati pojas ili se zanesem u telefonskom razgovoru... Mislim da bi višestrukim teškim prekršiteljima trebalo trajno oduzeti vozacku jer ili ce ubiti ili ce se ubiti na cesti, kaže nam 45-godišnjak.

- Najopasniji su u prometu mladi vozaci koji imaju potrebu dokazivati se, a odmah ispod njih su njihovi roditelji ako im daju na korištenje jake automobile. Zašto se takvim prekršiteljima jednostavno ne zaplijeni vozilo?, pita se vozac s 35 godina iskustva.

Policija ne vodi posebnu evidenciju vozaca s vecim brojem prometnih prekršaja, no prometni policajci, osobito iskusniji, u principu znaju tko su recidivisti te prema takvima obrate više pozornosti za vrijeme kontrole u prometu. Inace, svi grijesi vozaca na prometnicama, odnosno skupljeni prometni prekršaji brišu se iz evidencije nakon isteka tri godine.


Podijeli: Facebook Twiter