Vozilima oštećuju novi plato ispred Spomen doma

Nekima je uzalud postaviti natpis s upozorenjem (M. RIMANIĆ)
Nekima je uzalud postaviti natpis s upozorenjem (M. RIMANIĆ)

Još nije u potpunosti obnovljen plato ispred Spomen doma Sjedinjenja i slobode, a sve je krenulo po starom. Mnogi su se veselili što će se napokon urediti, kako su govorili ruglo grada, polomljene ploče platoa ispred Spomen doma. Kako će, nakon što su započeli radovi napokon ovaj reprezentativni prostor poprimiti primjeren izgled.

Tijekom radova koji su se protegli kroz cijeli studeni skinuto je staro opločenje, sanirana je podloga i potom je započela montaža novog kamena na cijeli plato, zid i stepenice ispred i prilaz iza Spomen doma. Kamene ploče i sav vezni materijal za cjelokupno opločenje, ukupne vrijednosti 360 tisuća kuna darovao je Kamen Pazin. Radove vrijedne 158 tisuća kuna izveo je Obrt Škalin iz Glovanovići, a stručni nadzor koji osigurava Grad Pazin provodila je Učka-konzalting.

Ovim zahvatima nastavljeno je uređenje Spomen doma koji je već duže vrijeme u nezavidnom stanju. Istarska županija u samoj je zgradi s 300 tisuća kuna uredila dvoranu Istra u kojoj se održavaju sjednice Skupštine Istarske županije, ali i razni kulturni i javni programi.

Budući da Pučko otvoreno učilište koje djeluje u Spomen domu nema vlastitih sredstava napravit će projekt obnove krovišta koji će kandidirati na EU projekte. Bit će to najveći zahvat na zgradi Spomen doma, od njene izgradnje i otvaranja, kaže gradonačelnik Krulčić, svjestan da se proteklih godina u ovaj objekt malo ulagalo i zato je došao u ovakvo stanje.

Srećom još uvijek postoje svjesni ljudi poput vodstva Kamena, na čelu s direktorom Karmelom Krebelom, koji svojom aktivnošću potiču i promoviraju prijateljsko okruženje u sredini u kojoj žive i rade, kaže gradonačelnik Krulčić.

Već prije početka radova na obnovi platoa ispred Spomen doma ustanovilo se kako promet vozila po opločenju izazva vibracije koje oštećuju podlogu, a kao posljedica toga pucaju ploče. Stoga je Daniel Maurović, pročelnik Upravnog odjela za komunalni sustav najavio postavljanje fizičkih prepreka koje će onemogućiti promet platoom ispred Spomen doma, a dok se to ne riješi Darko Tumpić ravnatelj Pučkog otvorenog učilišta u Pazinu koje djeluje u Spomen domu postavio je natpis "Zabranjeno parkiranje na plato". Uzalud.

Čim su se građevinari maknuli s gradilišta na plato ispred Spomen doma i na novo opločenje sa stražnje strane objekta počeli su dolaziti automobili. Svaki od njihovih vozača, upozoren da time uništava novo opločenje obično odgovara: "Samo sam skočio…, Samo sam dovezao…ili nešto slično", kao da nisu svjesni da unatoč isprici zapravo uništavaju teško stečenu zajedničku imovinu vrijednu više od pola milijuna kuna. (M. RIMANIĆ)

CIJELI TEKST PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter