Vozila s 3 promila alkohola

Ilustracija (Foto: Arhiva)
Ilustracija (Foto: Arhiva)

Proteklog vikenda na istarskim cestama policija je evidentirala 38 prometnih nesreća, od čega 17 s ozlijeđenim osobama i 21 prometna nesreća s materijalnom štetom. U prometnim nesrećama stradala je 21 osoba, od kojih su dvije osobe zadobile teške, a 19 osoba lake tjelesne ozljede. U sedam prometnih nesreća je evidentirana alkoholiziranost vozača. Policija je ukupno prekontrolirala 750 vozila i vozača kada je utvrdila 508 prometnih prekršaja. Iz prometa je isključeno 23 vozača i pet vozila. Najviše je utvrđeno prekršaja nepropisne brzine (175), nekorištenja sigurnosnog pojasa (54), nepropisnog pretjecanja (40), vozača pod utjecajem alkohola (23) i pet prekršaja nekorištenja zaštitne kacige.

Od događaja policija je izdvojila vozača koji je Ipsilonom vozio 199 na sat i prometnu nesreću kod Lanišća. Naime, u četvrtak je oko 20.20 sati na Istarskom ipsilonu kod odmorišta Mirna, presretač zaustavio osobni automobil Mercedes, njemačkih nacionalnih oznaka, kojim je upravljao 43-godišnji državljanin Njemačke, a koji se kretao vozilom brzinom od 199 na sat, na mjestu gdje je dozvoljena brzina 110 na sat. Zbog počinjenog prekršaja prekoračenja brzine kretanja vozila, vozaču je izdan obavezni prekršajni nalog na iznos od 3.000 kn, te mu je izrečena zaštitna mjera zabrane upravljanja motornim vozilom "B" kategorije na teritoriju Hrvatske u trajanju od 1 mjesec. Također u četvrtak oko 10.15 sati na području Buzeta, dogodila se prometna nesreća s povrijeđenom osobom u kojoj je sudjelovala 38-godišnja žena, upravljajući osobnim automobilom Citroen, pulskih registarskih oznaka. Žena je na području općine Lanišće, kod mjesta Klenovščak, u zavoju udesno uslijed vožnje pod utjecajem alkohola od 3.04 promila izgubila nadzor nad upravljačem vozila, pri čemu je došlo slijetanja vozila van kolnika. U prometnoj nesreći vozačica je zadobila lake tjelesne ozljede. Protiv nje se podnosi optužni prijedlog nadležnom prekršajnom sudu.

Pomorska policija je tijekom vikenda kontrolirala ukupno 58 plovila, od čega 10 domaćih i 48 stranih plovila te 63 osobe, od kojih 15 hrvatskih i 48 stranih državljana. Utvrdili su ukupno 48 prekršaja, od čega 33 prekršaja nepropisnog glisiranja kod devet državljana Nizozemske, osam državljana Njemačke, sedam državljana Italije, četiri državljana Austrije, dva državljana Slovenije te po jedan državljanin Poljske, Belgije i Hrvatske. Od ostalih prekršaja iz Pomorskog zakonika, utvrđena su četiri prekršaja neposjedovanja potrebitih isprava na plovilu, četiri prekršaja prekrcaja putnika i tri prekršaja upravljanja plovilom bez potrebitih uvjerenja o osposobljenosti za voditelja brodice, a utvrđena su i dva prekršaja iz Zakona o Schengenskim granicama, jedan prekršaj iz Zakona o strancima i jedan prekršaj iz Zakona o obveznim osiguranjima u prometu. Osim prekršaja, utvrđeno je i jedno kazneno djelo Zlouporaba položaja i ovlasti od strane pravne i odgovorne osobe iz Novigrada, zbog nezakonitosti oko izdavanja godišnjih dozvola za športski ribolov na moru osobama koje nemaju prebivalište u Hrvatskoj. (M. S.)


Podijeli: Facebook Twiter