Vozila na nogostupima, školarci na cesti

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Jedna od posljednjih slobodnih zona parkiranja u Puli, podrucje Monte Zara, ozbiljna je prijetnja školarcima na njihovom putu k školskim klupama. Unatoc uredenju Boškovicevog uspona, ucenicima je ugrožena sigurnost na druga dva pravca prema školi. U Gajevoj i Ulici Viktora Cara Emina svakodnevno se, zbog parkiranih vozila na nogostupima, izlažu opasnosti primorani hodati po prometnici u vrijeme izuzetno gustog prometa.

S obzirom na kronicni nedostatak parkirnih mjesta u gradu, i to besplatnih, vozaci se godinama snalaze po Monte Zaru, gdje još uvijek nema naplate parkiranja. Takvo stanje vec godinama stvara probleme tamošnjim stanarima, ali malo se tko osvrtao na njihove primjedbe u situaciji kada je besplatno parkirno mjesto nadomak centru poput dobitka na lutriji. Štoviše, benevolentno se gledalo i na kršenje prometnih propisa, odnosno zanemarivanje znakova zabrane parkiranja.

Nogostupi bi ipak trebali biti namijenjeni pješacima, odnosno djeci koja su u ovom slucaju primorana gurati se uskim prolazima, koja im (ne)ostavljaju vozila, ili pak zakoraciti prometnicom. U vrijeme dolaska polaznika u školu tijekom utorka (7.30 - 8 sati), kada je nogostup Gajeve bio okupiran vozilima, parkiralište unutar Rojca nudilo je pregršt mjesta. Stotinjak metara udaljenosti za sigurnost djece u prometu ne bi trebalo predstavljati problem, a istovremeno osigurava sigurno parkiranje.

S druge strane, ne bi bilo naodmet analizirati mogucnost uvodenja jednosmjernog prometa na Monte Zaru. Tamošnje stanare ideja sigurno nece oduševiti, još manje roditelje koji dovoze djecu u vrtic smješten u parku, ali podizanje na brežuljak Boškovicevim usponom i, primjerice, Ulicom V. C. Emina, te spuštanje Gajevom, s koje se može na bulevar i u Radicevu, pa se ne bi stvarali cepovi, omogucilo bi oznacavanje parkirnog prostora duž jedne strane ulice te, najvažnije, slobodne nogostupe.


Podijeli: Facebook Twiter