Vozaci vole telefonirati

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Vecina Amerikanaca koristi mobitele za telefoniranje i slanje sms poruka dok voze iako znaju da je to opasno, otkrilo je ispitivanje Harris Interactivea. Ispitivanje je pokazalo da 72 posto americkih vozaca koristi mobitele u vožnji, iako ih 80 posto shvaca da se radi o opasnom ponašanju. Vecina ih se ne služi pomagalima za telefoniranje bez korištenja ruku premda su svjesni da je to sigurnije. Cak i u americkim saveznim državama gdje je telefoniranje u automobilu bez pomagala ilegalno, polovica vozaca priznaje da to radi, otkriva ispitivanje provedeno na 2.681 osobom u svibnju ove godine.
Studija koju je 2003. objavio Centar za analizu opasnosti s Harvarda pokazuje da je korištenje telefona za volanom krivac za šest posto nesreca godišnje, to jest 636.000.
Razgovor telefonom u vožnji ucetverostrucuje opasnost od nesrece i izaziva svake godine 2.600 smrtnih slucajeva i 330.000 ozlijedenih, od cega 12.000 teško.
Sedam država i glavni grad Washington zabranjuje telefoniranje i slanje poruka bez pomagala za volanom: Aljaska, Arkansas, Kalifornija, Connecticut, Delaware, Minnesota i New Jersey.


Podijeli: Facebook Twiter