Vozači, upalite svjetla!

Preventivna akcija u kojoj su vozače upozoravali na važnost upaljenih svjetala
Preventivna akcija u kojoj su vozače upozoravali na važnost upaljenih svjetala

Dan tehničke ispravnosti obilježen je u Puli prigodnom preventivnom akcijom u organizaciji HAK Autokluba "Pula - Rovinj" u suradnji s Tokić d.o.o. te Auto SL 91 d.o.o. i pulskom Postajom prometne policije. Akcija je održana na Trgu na mostu (Punta) gdje se kontrolirala tehnička ispravnost vozila, ali s naglaskom na kontrolu svjetla.

Kako je istaknuo pomoćnik načelnika prometne policije Dubravko Šlibar, sa subote na nedjelju je počelo zimsko računanje vremena, a samim time je stupila na snagu obveza svih vozača da voze s upaljenim svjetlima tijekom cijelog dana.

Upravo je to bio razlog zaustavljanja vozila, no svi oni koji su bili zaustavljeni, a nisu imali upaljena svjetla, dobili su tek opomenu te prigodne letke i darove.

Štoviše, ne samo da nisu bili kažnjeni, vozači koji nisu imali upaljena svjetla dobili su besplatan pregled i zamjenu žarulja ukoliko je to bilo potrebno, što su im obavili djelatnici HAK-a. Kao još jedan dar, dobili su i tekućinu za brisanje stakla.

- Akcija je preventivna i upozoravamo vozače na važnost upaljenih svjetala. Tijekom zimskog perioda vidljivost je manja, magle i kiše su češće, kolnici su mokri i skliski stoga vozači moraju više paziti na sigurnost u prometu i pojačati oprez, veli Šlibar, dodajući da je upravo to cilj akcije, a sve kako bi se smanjio broj prometnih nesreća, posebno onih sa smrtnim posljedicama.

Svjetla su važna, dodao je, jer je vozilo vidljivije. Akciju su pozdravili i vozači koji su zaustavljeni. Iako isprva zbunjeni i preplašeni zbog eventualne kazne, vozači su vrlo brzo shvatili da se radi o preventivnoj akciji te se rado odazvali savjetima djelatnika HAK-a i policije.

- Dobro je da policija provodi ovakve akcije kako bi svi bili svjesniji sigurnosti u prometu. Evo, kao za vraga, ne rade mi dobro prednja svjetla i odlično je što su mi taj problem riješili na licu mjesta, veli nam jedan od zaustavljenih vozača Franko Drobljak, kazavši da podržava ovakve akcije jer se vozači svako toliko malo "zaborave". (N. SOFTIĆ; Snimio M. MIJOŠEK)


Podijeli: Facebook Twiter