Vozači se razlete kako da su na pisti, ulete u zavoj i…

Posljednje stradavanje ponovno uznemirilo stanare u Nazorovoj ulici (D. MEMEDOVIĆ)
Posljednje stradavanje ponovno uznemirilo stanare u Nazorovoj ulici (D. MEMEDOVIĆ)

Preksinoćnja prometna nesreća u Nazorovoj ulici u kojoj se mlada vozačica "zakucala" u ulaz zgrade u Nazorovoj 6 i 8, još je jednom potvrdila opasnost ove prometnice. Od kada je Nazorova ulica pretvorena u dvotračnu jednosmjernu prometnicu, zajedno s Marulićevom ulicom u suprotnom smjeru, to je uvelike poboljšalo frekventnost prometa i povezivanja sjevera i juga Pule. Štoviše, postalo je, praktično, najbrži prometni pravac kojim se dolazi iz Šijane na Verudu i Vidikovac. I obrnuto.

Puno izlijetanja u okućnicu

Međutim, za mnoge vozače, kada su se prilagodili novoj regulaciji, to je značilo pretjerano pritiskanje papučice gasa. Iako za sada još nije utvrđen razlog izlijetanja mlade vozačice u ponedjeljak, neosporna je činjenica da se na dijelu Nazorove ulice nasuprot Doma braće Ribar učestalo događaju izlijetanja ili da vozači jednostavno projure tim dijelom.

- Bilo je strašno. Prvo udarac koji nas je stresao, a onda smo čuli kako dijete viče da ga bole noge. Kada smo se spustili dole ugledali smo vozačicu koja je ozlijeđena i ne može se izvući iz auta. Srećom pa su vatrogasci i hitna pomoć stigli stvarno brzo, prenosi nam jedna od stanarki zgrade ispred koje se dogodila nesreća.

- Međutim, ovakve su situacije kod naše zgrade učestale. Ne s ovako teškim posljedicama, ali svako-toliko se neki vozač, koji neprilagođeno vozi i sjuri se Nazorovom, ili okrene na cesti ili završi na nogostupu i okućnici naše zgrade. Do sada, srećom, nikad u takvim situacijama nije bilo pješaka na nogostupu, ali kada se tako nešto dogodi bit će kasno. Da je kojim slučajem netko bio ovog puta na nogostupu bila bi to tragedija, kaže nam stanarka.

I drugi susjedi slažu se s takvom konstatacijom, a oni zasigurno najbolje znaju što se događa u njihovoj ulici jer tome svjedoče svakodnevno.

- Osim ovog slučaja dogodilo se ovdje, gotovo na istom mjestu, još nekoliko ovakvih nesreća, doduše, s manjim posljedicama. Ali općenito, ovdje se vozači razlete kako da su na pisti, ulete u zavoj, lelujaju između traka u zavoju i sigurno voze više od dozvoljenog. Najgore od svega, nitko ne reagira, niti policija, niti Grad, a kada se nešto dogodi bit će kasno. Pa ovuda djeca idu u školu, brojna djeca na sportske aktivnosti u Dom Braće Ribar ili na stadion. Ako ovo nije upozorenje ne znam što je, zaključuje naš sugovornik te dodaje da je zabilježen i slučaj da je s ceste izletila i policajka, ali u civilnom automobilu!

Međutim, kada smo Gradu Puli postavili konkretna pitanja namjeravaju li uoči raskrižja Nazorove i Rovinjske ulice postaviti "ležeće policajce" ili stupiće na nogostup (iako je upitno bi li to koristilo), odgovorili su nam da je, prema uputama Postaje prometne policije, utvrđeno da navedeni dio Nazorove ulice ne spada u prometnice gdje se učestalo dešavaju prometne nesreće koje bi zahtijevale uvođenje posebnih prometno-tehničkih mjera.

- Naime, za mjesta gdje se prometne nesreće često dešavaju, Postaja prometne policije Pula predlaže konkretne inicijativne mjere, koje se na terenu i realiziraju. Podatke o broju i vrsti prometnih nesreća u proteklom razdoblju u navedenom dijelu Nazorove ulice mogu se dobiti u Odjelu za izvještajnu analitiku i odnose s javnošću PU istarske. Što se tiče postavljanja metalnih stupića, oni su se postavljali da bi se fizičkim putem spriječilo nepropisno parkiranje na nogostupu i njihova uloga nije sprječavanje izlijetanja vozila s kolnika, već tu ulogu imaju odbojne ograde koje se ne postavljaju na gradskim ulicama, odgovor je iz Grada Pule, u kojem se nisu osvrnuli na pitanje o mogućem postavljanju "ležećih policajaca" uoči raskrižja Nazorove i Rovinjske ulice koji bi spriječio vozače na prebrzi ulazak u zavoj i donji dio Nazorove ulice.

Ista priča i za vrh Radićeve

Kao što se vidi iz izjava samih stanara zgrade, te brojnih komentara na društvenim mreža, ali i iz vlastitih viđenja, apsolutno je netočno da se na ovom dijelu Nazorove ulice ne događaju izlijetanja. Štoviše, takve se situacije, najčešće zbog neprilagođene brzine, događaju vrlo često. Moguće je da ih policija nema evidentirane jer se vozači pokušavaju što prije udaljiti s takvog događaja, ali takve situacije nisu nezapažene od onih koji ih moraju evidentirati jer im se događaju pred nosom, a to su sami stanari. Dok nesavjesni vozači "razbijaju" sebe i svoja vozila, nikome ništa, no, što kada se, nadamo se da neće, na nogostupu bude netko našao pa nastrada.

I za vrh Radićeve ulice tvrdilo se da se ne događaju teže nesreće već samo nezgode s manjom materijalnom štetom, sve dok se, na žalost, nije dogodio smrtni slučaj pa se aktualizirao projekt izgradnje rotora. Odavno su pametni govorili "bolje spriječiti nego liječiti", pa kad već nesavjesni vozači ne znaju sami, trebali bi se policija i Grad pobrinuti da uspore prometovanje u dijelu ulice kojoj, kao što smo naveli, gravitira velik broj mladih građana.

(Goran ROJNIĆ, snimio Danilo MEMEDOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter