Vozaci rezignirani, prijevoznici u strahu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Cini mi se da mi u posljednje vrijeme automobil troši više goriva. Nije mi jasno, pa uvijek tocim za stotinu kuna, a sve manje i manje kilometara vozim. Moram hitno na servis!, rekao nam je u šali jedan pulski vozac, jedan od onih koji su jucer cekali u dugoj koloni kako bi kupili gorivo po povoljnijoj, skupoj cijeni.

Ina je, naime, od ponoci povisila benzin eurosuper 95 za 14 lipa i sada litra iznosi 9,59 kuna. Eurosuper 98 prešao je deset kuna za tri lipe, dok je eurodizel poskupio za 13 lipa i dosegao 9,15 kuna. U odnosu na konkurentski OMV, Ina nudi pet lipa jeftiniji benzin, ali i dvije lipe skuplji dizel. U svakom slucaju, na svim benzinskim crpkama diljem Istre pred poskupljenje su se stvarale gužve, a djelatnici sve do ponoci nisu imali vremena niti za kratku pauzu.

Kalkuliranje sa zalihama
- Tijekom cijelog dana bio je povecan promet, no u vecernjim satima krenula je prava navala. Svi odreda punili su spremnike do vrha i placali uglavnom putem gotovinskih, ali nerijetko i kreditnih kartica, dok se inace najcešce puni za 100 do maksimalno 200 kuna, kazao nam je djelatnik jedne pulske benzinske crpke.



Interesantno je da se i voditelji benzinskih postaja ponašaju poput malih potrošaca: kalkuliraju sa zalihama ovisno o tome hoce li gorivo u utorak poskupjeti. Oni za poskupljenje, naime, doznaju nekoliko dana ranije i tada uplacuju ukrcaj cisterne po trenutnoj cijeni.

Poskupljenje goriva sve nas snažno udara po džepu usprkos Vladinom smanjenju trošarine na sva pogonska goriva za 15 lipa po litri. Ipak, najviše udara po onima koji žive iskljucivo od prijevoza.

- Dostavu po gradu vršim za 200 kuna. Cijenu nisam mijenjao 12 godina. Ne usudujem se, pogotovo sada kad je posla malo, a konkurencija nelojalna. Pa cak i glazbenici više cijene opravdavaju skupljim gorivom, a mi vozaci kamiona ne smijemo jer bismo izgubili posao. Ne tako davno natocio bih pun spremnik goriva za 700-tinjak kuna, dok danas za to moram izdvojiti preko tisucu kuna. Ima li kraja poskupljenju, razocarano ce pulski prijevoznik Dejan Zuber.

Obišli smo jucer nekoliko pulskih benzinskih postaja i primijetili da mnoge zjape poluprazne. Nigdje niti traga gužvi, samo nas je "desetka" za eurosuper 98 snažno bola u oci.



- Trebao sam poslati suprugu da toci gorivo. Možda bi joj na Dan žena prodali benzin po jucerašnjim cijenama, našalio se jedan od vozaca koji je došao po deset litara goriva. Ipak, mnogima nije bilo do šale.

- Ovakve cijene goriva su potpuna katastrofa. Ne samo da moram kalkulirati gdje cu i za koliko tociti, nego sve cešce ne vozim kako bih uštedio koju kunu. Prije sam benzin tankao na OMV-u, a sada iskljucivo na Ininim benzinskim postajama kako bih imao za svega koji metar vecu autonomiju. Auto mi troši malo manje od deset litara i stotinu kuna, koliko najcešce izdvajam za gorivo, traje mi svega dan-dva. Ako cijene goriva nastave rasti, prodat cu auto i necu više voziti, pa nek' se nose, kazao nam je Puljanin Ratko Mršic.

Sve se više koristi javni prijevoz
Vozaci novijih dizelaša manje zapremine znatno lakše podnose poskupljenje, samim time što su rjede na benzinskim crpkama.



- Moj automobil troši svega šest litara goriva gradske vožnje, pa mi dvjestotinjak kuna goriva, koliko najcešce tocim, prilicno dugo traju. Naravno, smeta mi divljanje cijena, no što cu, automobil mi svakodnevno treba i nemam izbora nego izdvajati za gorivo koliko traže. Inace sam vozac gradskog autobusa i primjecujem da u posljednje vrijeme ljudi puno više koriste javni prijevoz, cak i poneki koji su dotad u grad išli iskljucivo automobilom, rekao nam je Pero Kasalo iz Jadreški.

Ima i onih koji uvijek toce pun spremnik goriva bez obzira na poskupljenje cijena.

- Puno vozim i imam naviku tociti "do cepa" jer smatram da je tocenje goriva na kapaljku samo gubljenje vremena na benzinskim crpkama, a ne ušteda. Uvijek tocim na Petrolovim benzinskim pumpama jer mi se cini da s njihovim gorivom prijedem najviše kilometara, kazao nam je Dragan Bilic iz Pule.

Nakon svega, ostaje nam tek zakljucak: novca se nema, cijene goriva sve su vece, no i dalje se vozi - i toci. Pitamo se, postoji li uopce psihološka granica medu vozacima?

Inine cijene naftnih derivata


22. veljace 8. ožujka
eurosuper BS 95 9,45 kn 9,59 kn
eurosuper BS 95 Class 9,50 kn 9,64 kn
eurosuper BS 98 9,86 kn 10,03 kn
eurodizel BS 9,02 kn 9,15 kn
eurodizel BS Class 9,07 kn 9,20 kn

Podijeli: Facebook Twiter