Vozaci-recidivisti onkraj brave

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

S ciljem poboljšanja stanja sigurnosti u prometu policijski službenici PU istarske kontinuirano prate vozace koji ucestalo krše prometne propise te prema njima poduzimaju niz preventivnih i represivnih mjera.

Najcešci prekršaji koje cine vozaci recidivisti su vožnja pod utjecajem alkohola i opojnih droga, nepropisna brzina, upravljanje neregistriranim vozilom i to prije stjecanja prava na upravljanje, odnosno bez vozacke dozvole, nepropisno pretjecanje i nepoštivanje prednosti prolaska.

U PU istarskoj isticu da sudjelovanje takvih vozaca u prometu ugrožava sigurnost ostalih sudionika te na kraju rezultira prometnim nesrecama s najtežim posljedicama.

Protiv vozaca koji cine ovakve i slicne prekršaje policija podnosi optužni prijedlog nadležnom sudu i ujedno predlaže da im se umjesto novcane kazne izrece kazna zatvora do 60 dana, a kao zaštitna mjera zabrana upravljanja motornim vozilom u trajanju od mjesec dana do dvije godine.



Policija napominje da vozaci koji se zateknu da upravljaju vozilom u prometu za vrijeme pravomocno izrecene sigurnosne ili zaštitne mjere zabrane upravljanja cine kazneno djelo za koje je predvidena kazna zatvora od tri mjeseca do tri godine.

U svrhu iskljucivanja iz prometa te procesuiranja i sankcioniranja vec evidentiranih prekršitelja, odnosno recidivista, policija provodi ciljana djelovanja. Jedno od takvih provedeno je na podrucju Pule kada su policajci pulske prometne policije 23. studenog oko 18.35 sati u prometu zatekli 21-godišnjeg E.H. iz Pule, registriranog kao pocinitelja veceg broja težih prometnih prekršaja.

Mladic je upravljao automobilom Ford Escort prije stjecanja prava, odnosno bez vozacke dozvole, a odbio je i testiranje na opojne droge. Policija je Prekršajnom sudu u Puli podnijela optužni prijedlog, a sud je pak mladicu odredio desetodnevno zadržavanje u pulskom zatvoru te ukupnu kaznu zatvora od 80 dana za oba prometna prekršaja.

PU istarska stoga apelira na sve sudionike u prometu da povecaju oprez i poštuju Zakon o sigurnosti prometa na cestama kako bi se izbjegle neželjene posljedice. Ostali pak, koji ucestalo cine teže prometne prekršaje, bit ce primjereno kažnjeni.


Podijeli: Facebook Twiter