Vozači, povećajte oprez i smanjite brzinu!

Ivan Dodig (Reuters)
Ivan Dodig (Reuters)

Kako bi se djeca što sigurnije kretala na svom putu do škole, kao i na povratku kući, s prvim danom nove školske godine već 22 godine MUP započinje s akcijom "Poštujte naše znakove". Akcija se provodi u sklopu nacionalnog programa sigurnosti cestovnog prometa na području cijele Hrvatske, a usmjerena je na zaštitu djece u prometu i sprječavanje ugrožavanja njihovih života, posebice onih najmlađih koji polaskom u prvi razred ujedno postaju novi samostalni sudionici u prometu.

Pojačane kontrole

Da bi svim školarcima, a posebice malenim prvašićima koji tek trebaju razviti dovoljno svijesti i pozornosti o ponašanju u prometu, prvi dani na putu do škole prošli što mirnije, svakog će dana tijekom rujna na raskrižjima u neposrednoj blizini škola biti prisutni policijski službenici. Osim toga, policija će obavljati i pojačani nadzor prometa u zonama osnovnih škola, kontrolirajući prvenstveno poštivanje ograničenja brzine, nepropisno parkiranje i poštivanje obveza vozača prema pješacima na obilježenim pješačkim prijelazima.

- Tijekom rujna prošle godine, za vrijeme provođenja ove akcije u prometnim nesrećama je stradalo šestero djece, no niti jedna od tih nesreća nije se dogodila u zoni škola u vrijeme dolaska ili odlaska učenika iz škole. Sveukupno je lani u vrijeme trajanja školske godine, u prometnim nesrećama izvan zona škola stradalo 27 djece, najviše u svojstvu putnika u vozilu. Lakše je ozlijeđeno četvero djece dok su vozili bicikl i šestero djece u svojstvu pješaka, a želio bih napomenuti da je u svim tim slučajevima samo jednu nesreću prouzrokovala nepažnja djeteta. Sveukupno je to ipak 10 posto manje nesreća u kojima su sudjelovala djeca nego godine 2014./2015., rekao je na današnjoj konferenciji za novinare voditelj službe sigurnosti cestovnog prometa PU Istarske Josip Lukić.

Lukić je istaknuo da dosadašnja iskustva policije pokazuju da su djeca jedna od najugroženijih kategorija sudionika u prometu, bilo da se radi o prelasku preko ulice, igri na kolniku, na putu do škole ili ako su putnici u vozilu. Dapače, najnesigurniji su upravo kada su u vozilima i to najčešće zbog nepravilnog prevoženja djece. Stoga je Lukić iskoristio priliku da još jednom podsjeti sve vozače da je kazna za prevoženje djece koja nisu vezana sigurnosnim pojasom, ili nisu na zadnjem sjedalu ili u svojoj sjedalici, 500 kuna. No, svakako su od tih nekoliko stotina kuna "izbijenih" iz džepa daleko važniji životi naših mališana, pa treba imati na umu da čak i tih "samo pet minuta vožnje" do škole ili kuće može završiti tragično.

Djeca najugroženija

Osim što će pojačano kontrolirati poštivanje prometnih pravila na cestama, policijski će službenici tijekom rujna u svim osnovnim školama Istarske županije organizirati dvadeset minutna predavanja učenicima prvih razreda. Tom će im prigodom policajci podijeliti prigodne poklone koji će doprinijeti usvajanju prometnih pravila i većoj sigurnosti djece u prometu, najavio je djelatnik Službe za sigurnost cestovnog prometa PU Istarske Marko Oršulić. Policija će biti nazočna i na prvim roditeljskim sastancima učenika prvih razreda osnovnih škola, gdje će se roditeljima ukazati na neka neželjena ponašanja u prometu, a koja djeca upijaju kao spužve, na što roditelji često zaboravljaju.

- Tu nam veliki problem stvaraju i oni nesavjesni vozači koji se parkiraju na autobusnim stajalištima ili na nogostupima, čime direktno ugrožavaju živote malih pješaka. Zato bismo iskoristili ovu prigodu da svim vozačima uputimo savjet da budu svjesni da je počela nova školska godina, da je u Istri 1.904 mališana jučer krenulo u prvi razred, stoga smanjite brzinu, povećajte oprez, pogotovo prilikom prilaženja pješačkim prijelazima, propustite djecu preko ceste i nemojte parkirati na mjestima na kojima ometate i promet i sigurnost pješaka, poručio je Oršulić. (Patricija SOFTIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter